Un sudanès del sud aixeca un paper de participació al referèndum. (Foto: Reuters)
El Sudan del Sud podria ser independent aquest mateix juliol. (Foto: Reuters)
Khartum

L'opció independentista s'imposa amb un suport pràcticament unànime al Sudan del Sud

El referèndum sobiranista al Sudan del Sud parla amb una sola veu: independència. Els resultats de la consulta a la regió septentrional del país més gran de l'Àfrica donen un suport al "sí" del 98,8% amb amb tots els vots escrutats. A més, la participació ha superat amb escreix el 60% necessari per validar el referendum. Els resultats encara no són oficials i hauran d'esperar dues setmanes més a ser revisats a Khartum. Un cop passat aquest tràmit, la regió podrà proclamar la sobirania i ja ha marcat el 9 de juliol com a data clau.

Actualitzat
Els resultats del referèndum del Sudan del Sud apunten clarament a la independència. Amb el 100% dels vots escrutats tant a les regions del sud com a les zones del nord on també hi havia votació només 44.880 persones han optat per continuar unides al Sudan. Aquesta xifra suposa menys d'un 1,2% de la població.

Amb aquestes dades, que ha fet públiques la comissió electoral del Sudan del Sud, l'opció independentista és la guanyadora del referèndum. De fet, el "sí" s'ha imposat a les 12 zones separades on es votava. Fins i tot ha tret més vots entre els residents del nord del Sudan, on la votació estava més igualada. Tot i així, el 57,65% dels electors s'han decantat per la secessió.

Les xifres definitives no se sabran fins al 2 de febrer. La totalitat dels vots ja està escrutat, però falta que es proclamin oficialment. Tres dies més en un procés que s'allarga fa tres setmanes. Un cop es proclamin els resultats, s'enviaran a la capital del Sudan, Khartum, on podran ser apel·lats. Tot el procés acabarà el 14 de febrer.

El referèndum només podia ser vàlid si hi havia més d'un 50% de suports i un 60% de participació. La primera xifra s'ha assolit. En el cas de la segona, tampoc hi ha hagut problemes perquè el nombre total de votants era d'uns quatre milions, i només el 10% no va votar. Amb aquestes perspectives, la regió podria proclamar la independència el 9 de juliol.

Consulta després de vint anys de guerra

El referèndum sudanès forma part dels acords de pau firmats el 2005 després de dues dècades de guerra civil entre els habitants del nord i el sud d'aquest país, que va causar dos milions de morts.
Anar al contingut