Brasília

L'ONU també alerta del "tsunami silenciós" pels preus dels aliments

Primer van ser el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional i ara les Nacions Unides. Les grans entitats internacionals alerten de l'escalada del preu dels aliments bàsics, que està portant l'escassetat i la fam a molts indrets del món. El programa d'aliments de l'ONU avisa sobre la marxa de l'economia actual i tem que tot plegat porti una greu crisi alimentària. De fet, qualifiquen el problema de "tsunami silenciós" que no respecta fronteres i afecta tot el planeta.

Actualitzat
La Conferència Regional de la FAO ha tancat a Brasília la seva trentena reunió amb una conclusió: la crisi dels preus dels aliments al món serà llarga i de greus conseqüències. Per això proposa multiplicar el suport als països més pobres i vulnerables.

El director general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), el senegalès Jacques Diouf, alerta que el mercat dels aliments s'està pervertint. Assegura que, per molt que s'augmenti la producció, els preus no baixen ni baixaran. D'aquesta manera recorda que ara per ara no hi ha escassetat d'aliments, sinó que el problema són els obstacles que hi ha per accedir-hi.

Diouf apunta, entre les causes que els aliments estiguin cada vegada més cars, a la pujada dels preus dels fertilitzants, que xifra en un 58% en els últims dotze mesos, i del petroli, que ja està per sobre dels 100 dòlars per barril. Aquesta situació ha despertat la voracitat d'"especuladors" que, segons afirma, s'han llançat a "buscar oportunitats" en els mercats de matèries primeres i aliments. Diouf no ha volgut opinar sobre la influència que pot tenir en la crisi l'auge dels biocombustibles i ajorna la resposta fins a la Conferència d'Alt Nivell sobre Seguretat Alimentària i Reptes del Canvi Climàtic i la Bioenergia del juny.

La FAO diu que no es pot contenir aquesta especulació i demana ajuda immediata per als països més pobres d'Àsia, l'Àfrica i l'Amèrica Llatina. De fet, el desembre passat l'organització ja va proposar crear un fons internacional per assistir els països més vulnerables i hi va fer una primera aportació de 17 milions de dòlars. Des de llavors, però, les Nacions Unides lamenten que no s'hi han destinat més diners i recorden que "la FAO no és un organisme de finançament".

L'organització apunta com a altres possibles solucions multiplicar el suport a l'agricultura familiar, millorar l'accés a l'aigua, els fertilitzants i les llavors, i dotar les zones rurals d'una millor infraestructura viària i de distribució.

Aquesta alerta se suma a les que ja van fer el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.
Anar al contingut