Camp de refugiats sirians a Jordània (Reuters)
Camp de refugiats sirians a Jordània (Reuters)
Dubai

L'ONU proposa una taxa de solidaritat per finançar l'ajuda humanitària

Un grup d'experts proposen taxes sobre els bitllets d'avió, la gasolina, els taxis o les competicions esportives per recaptar fons

RedaccióActualitzat

L'ONU, amb un dèficit anual de 15.000 milions dòlars en ajuda humanitària, explora noves vies per recaptar fons.

Un grup de nou experts, dirigits per la comissària europea Kristalina Georgieva i el sultà de Malàisia, Nazrin Shah, han fet propostes imaginatives per aconseguir diners i les han presentat aquest diumenge a Dubai. Al maig s'estudiaran en una cimera humanitària a Istanbul.

Aquests experts posen com a exemple l'èxit d'UNITAID, una iniciativa que es va posar en marxa el 2006 per combatre malalties com la malària o la sida i que recapta fons amb una petita taxa sobre els bitllets d'avió dels nou països participants. I aquesta és una de les propostes que han fet els experts: una petita taxa sobre els bitllets d'avió o la gasolina. O els concerts i les pel·lícules. També s'han posat en contacte amb la FIFA per estudiar quina taxa es podria aplicar a les concentracions esportives.

També s'han plantejat involucrar els gegants de l'anomenada "nova economia", com l'aplicació de transport Uber. Creuen que els seus clients podrien pagar quantitats molt petites que anirien destinades a l'ajuda humanitària. Georgieva creu que una microtaxa massiva és possible.

Un altre suggeriment és involucrar com a donants països que tenen riquesa suficient, com moltes nacions àrabs. Pensen que es podrien canalitzar cap a l'ajuda humanitària part dels diners que es recapten amb el zakat, l'almoina obligatòria de l'islam.

A més d'augmentar els fons, els experts creuen que es poden fer més coses: reduir les necessitats amb més prevenció i millorar l'eficiència en el subministrament de l'ajuda.

Tot i que les aportacions per ajuda humanitària han augmentat molt les últimes dècades, la demanda -per culpa dels desastres naturals, les guerres i el creixement de l'extremisme violent- no ha parat d'augmentar també.

Actualment, l'ONU calcula que es necessiten uns 40.000 milions de dòlars l'any per donar suport a uns 125 milions de persones, però la inversió només arriba als 25.000 milions.

 

Anar al contingut