La magistrada Carla del Ponte durant una conferència a Ginebra.
L'ONU ha puntualitzat les declaracions de Carla del Ponte sobre l'ús d'armes químiques a Síria. (Foto: Reuters)
Ginebra

L'ONU matisa Del Ponte i aclareix que no hi ha proves "concloents" sobre l'ús d'armes químiques a Síria

L'ONU no pot confirmar que s'hagin fet servir armes químiques en la guerra de Síria. L'afirmació es desmarca de les acusacions fetes poc abans per la magistrada Carla del Ponte, un dels membres de la comissió d'investigació de les Nacions Unides, que va assenyalar les forces opositores al règim. Els rebels sirians ja han negat l'acusació.

RedaccióActualitzat
La comissió de les Nacions Unides que investiga el conflicte a Síria ha matisat que "no hi ha dades concloents" sobre l'ús d'armes químiques per part de cap dels dos bàndols. L'ONU matisa així les declaracions de la magistrada Carla del Ponte, membre d'aquesta comissió investigadora, que va dir que tenien sospites concretes que els rebels sirians utilitzen gas sarín. Del Ponte va afegir que encara cal fer més investigacions i verificar-les. El gas sarín és una substància molt tòxica i, des del 1991, l'ONU el considera una arma de destrucció massiva.

El bàndol rebel ha negat les acusacions de Del Ponte. El portaveu de la comandància suprema del rebel Exèrcit Lliure Sirià (ELS), Qasem Saadedin, ha negat que el seu grup hagi usat armes químiques i ha qualificat aquests comentaris de "simples especulacions". En unes declaracions telefòniques, Saadedin ha destacat que Del Ponte "no ha mostrat cap prova ni justificació que doni suport a les seves paraules".

En els últims mesos s'han multiplicat les denúncies tant dels grups opositors armats com del règim de Bashar al-Assad sobre l'ús d'armes químiques per part del bàndol contrari, però en les quals no s'han recollit evidències irrefutables.

Des de Washington es veu "altament probable" que el règim de Bashar al-Assad, i no la força opositora, estigui al darrere dels atacs amb armes químiques a Síria. Ho ha afirmat el portaveu del Departament d'Estat, Patrick Ventrell, que també ha assenyalat que creuen que aquestes armes emmagatzemades pel règim sirià "estan segures" i, per tant, no haurien caigut en mans dels rebels.

Tot plegat arriba després que el govern de Bashar al-Assad ha assegurat que considera que el bombardeig d'Israel contra un centre d'investigació militar als afores de Damasc és una declaració de guerra. Al-Assad adverteix que aquestes agressions poden portar la regió a una guerra més àmplia.
Anar al contingut