Membres dels Cascos Blaus de l'ONU a la República Centreafricana
República Centreafricana

L'ONU investiga 69 casos d'abusos sexuals comesos pels Cascos Blaus l'any 2015

Un informe de l'organisme internacional recomana que tribunals militars jutgin "in situ" els delictes sexuals comesos per les seves forces de pau

Actualitzat

Un informe de l'ONU denuncia 69 casos d'abusos sexuals comesos per les forces de pau de l'organització internacional, els Cascos Blaus, l'any 2015. En 19 dels casos investigats, la víctima era menor d'edat. La major part dels casos d'abusos es van registrar a dos països africans: la República Centreafricana i la República Democràtica del Congo.

L'informe recomana crear tribunals militars "in situ" per jutjar els culpables i fer proves d'ADN per comprovar si hi ha possibles paternitats.

Les denúncies impliquen soldats i policies de 21 països que participen en missions de pau al món, tot i que la major part dels abusos van passar a països africans. De fet, la majoria dels cascos blaus que van cometre abusos són africans, però també n'hi ha del Canadà, Alemanya, Eslovàquia i Moldàvia.  

Augment significatiu

D'acord amb l'informe anual presentat pel secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, l'any passat van augmentar de forma considerable els abusos comesos per cascos blaus. L'any 2014 es van comptabilitzat 52 casos d'abusos.

És el primer cop que l'ONU fa pública la llista completa dels països d'on provenen els cascos blaus sospitosos d'haver comès abusos. La publicació es fa després de les acusacions que s'han fet els darrers mesos contra les atrocitats comeses per membres dels Cascos Blaus a la República Centreafricana.

Anar al contingut