Jordi Sànchez i Jordi Pina arribant a l'Audiència Nacional
Jordi Sànchez i Jordi Pina arribant a l'Audiència Nacional

L'ONU insta l'estat espanyol a garantir els drets polítics de Jordi Sànchez

El Comitè de Drets Humans demana mesures cautelars a l'Estat mentre respon a la demanda del número 2 de JxCat

RedaccióActualitzat

El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides insta l'estat espanyol a fer el que calgui per garantir els drets polítics de Jordi Sànchez,  número dos de Junts per Catalunya i excandidat a la investidura. La resolució respon a una demanda presentada aquesta setmana per la defensa de Sànchez.

"Se li ha demanat a l'estat membre [en referència a l'estat espanyol] que prengui totes les mesures necessàries perquè Jordi Sànchez pugui exercir els seus drets polítics d'acord amb l'article 25 del Conveni."

El comitè també anuncia que, d'acord amb l'article 92 de les seves normes de funcionament, demana "mesures cautelars" a Espanya, un mecanisme previst per l'ONU per evitar "danys irreparables" a les persones que li denuncien abusos dels seus drets. La petició, però, "no implica cap decisió" final sobre la qüestió per part del comitè, si no que es pren de manera preventiva.

El comitè de Drets Humans de l'ONU ha escrit al govern espanyol i li ha demanat que enviï "qualsevol informació o observacions" sobre el cas de Sànchez en un període màxim de sis mesos.

Després, el Comitè de Drets Humans de l'ONU analitzarà el cas i prendrà una decisió, que es considerarà una "interpretació d'autoritat" sobre el cas, d'acord amb els tractats internacionals. En qualsevol cas, però, la seva opinió no és legalment vinculant i no obligaria Espanya a canviar la situació de Sànchez.

El suport de l'ONU a Sànchez arriba després que tant el Tribunal Suprem com el Constitucional li hagin denegat l'excarceració. L'exlíder de l'ANC és a la presó de Soto del Real des del passat mes d'octubre i no s'ha pogut sotmetre's a un debat d'investidura.

Text íntegre de la resolució  del Comitè de Drets Humans de l'ONU:

 

Dimarts passat es va saber que Sànchez té la intenció de renunciar a la investidura i deixar l'acta de diputat en les pròximes setmanes. Ho va anunciar el seu advocat en la vista d'apel·lació del Suprem que li va denegar la llibertat.

Demanda de Puigdemont

A principis de mes, Carles Puigdemont va presentar una demanda contra l'Estat espanyol al mateix Comitè dels Drets Humans de l'ONU en considerar que s'havien vulnerat els seus drets.

Un equip d'advocats internacionals va presentar la demanda en nom de Puigdemont. Entre aquests hi ha l'advocat especialitzat en drets humans Ben Emmerson que, entre d'altres, es va encarregar de representar la viuda d'Aleksandr Litvinenko, l'exagent del KGB que va morir enverinat l'any 2006 a Londres,

L'empresonament de Sànchez, així com el d'Oriol Junqueras i Jordi Cuixart també s'ha portat al Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides. El mateix Emmerson, va presentar una petició en aquest grup de treball. S'hi denuncia que la detenció de Junqueras, Sànchez i Cuixart viola els drets d'associació, expressió, opinió política i participació en la vida pública.

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraRebel·lióDrets humans
Anar al contingut