Nova York

L'ONU fa costat a Apple i avisa l'FBI que obrirà la "capsa de Pandora" si obliga a desbloquejar l'iPhone de San Bernardino

L'ONU tem que la petició de l'FBI crearia un precedent que faria impossible a qualsevol empresa protegir la vida privada dels seus clients arreu del món

RedaccióActualitzat

L'ONU alerta que obligar Apple a desbloquejar el telèfon de l'autor de l'atac a San Bernardino tindria "conseqüències molt perjudicials per als drets humans de milions de persones". L'Alt Comissionat dels Drets Humans de les Nacions Unides,  Zeid Ra'ad al-Hussein, entra en el polèmic enfrontament de les autoritats americanes amb la companyia de Cupertino.

El responsable de l'ONU es posiciona del bàndol del gegant informàtic. En un comunicat, Al-Hussein assegura que l'FBI obrirà la "capsa de Pandora" si força Apple a permetre-li l'accés al telèfon.

Al-Hussein explica que qualsevol decisió que obligui a desbloquejar el telèfon crearia un precedent que faria impossible a Apple o qualsevol altra societat informàtica protegir la vida privada dels seus clients arreu del món.

" Seria un regal per a règims autoritaris, així com per a delinqüents informàtics."

Garantir la serguretat

L'Alt Comissionat defensa les eines d'encriptació i recorda que "són àmpliament utilitzades a tot el món, fins i tot pels defensors de drets humans, la societat civil, periodistes, informadors i dissidents polítics que afronten persecució i assetjament" per mantenir el seu anonimat:

"No és una fantasia ni una exageració dir que, sense eines d'encriptació, hi podria haver vides en perill."

Tot i la seva postura, Al-Hussein dóna tot el suport a l'FBI en la investigació d'un "crim abominable" però assegura que hi ha altres mètodes per descobrir la veritat:

"Hi ha moltes formes d'investigar si els responsables tenien còmplices, en comptes de forçar Apple a crear programes informàtics per minar els elements de seguretat dels seus propis telèfons."

El cas, als jutjats

L'FBI podria forçar el seu accés al telèfon, però l'aparell podria perdre tot el seu contingut en el procés, com a mesura de seguretat. Les autoritats necessiten que Apple elimini aquesta opció d'eborrar dades per poder accedir al terminal. 

Un tribunal federal de Califòrnia ha ordenat a Apple desbloquejar l'accés a l'iPhone. La companyia ha recorregut aquesta ordre i ha començat la batalla judicial.

Per Al-Hussein, si Apple perd aquest cas davant els tribunals "s'establirà un precedent que podria fer impossible per a Apple o qualsevol altra gran companyia informàtica internacional protegir la privacitat dels seus clients".

A favor i en contra

El cas ha recollit opinions favorables i contràries a Apple. Bill Gates ha criticat la companyia de la poma, però el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, els ha donat suport. Twitter i Google també s'han posat al costat de l'empresa.

El cas ha arribat fins al Congrés dels Estats Units. Recentment, un altre cas ha donat la raó a Apple en la seva lluita per no desbloquejar els seus terminals.

Anar al contingut