Una nena iraquiana desplaçada en un camp de refugiats a l'est de Mossul (Reuters)
Una nena iraquiana desplaçada en un camp de refugiats a l'est de Mossul (Reuters)
Mossul

L'ONU denuncia que Estat Islàmic desplega nens amb cinturons d'explosius a Mossul

Els jihadistes es defensen aferrissadament, mentre les forces d'elit iraquianes reprenen l'ofensiva a la ciutat

RedaccióActualitzat

Estat Islàmic està acorralat a Mossul, el seu principal bastió al nord de l'Iraq i que l'exèrcit intenta recuperar. Però els jihadistes estan disposats a morir matant, portant la seva estratègia a extrems brutals. L'Oficina de les Nacions Unides per als Drets Humans ha denunciat aquest divendres que els combatents islamistes han desplegat el que ells anomenen "nens del califat", amb cinturons d'explosius en el casc antic de la ciutat.

L'ONU també ha alertat que hi ha casos d'assassinats per venjança. Es parla d'almenys vint civils executats aquesta setmana, acusats de traïció per haver facilitat informació a les forces iraquianes. El grup terrorista islamista hauria "distribuït" algunes dones segrestades amb milicians per acompanyar els combois de vehicles d'Estat Islàmic. Igualment, s'ha informat de la troballa d'una altra fossa comuna amb un centenar de cossos a la localitat de Hammam al-Alí.

Les Nacions Unides indiquen que els combatents jihadistes estan emmagatzemant amoníac i sofre en zones civils per ser utilitzades com a armes químiques. De fet, Human Rights Watch (HRW) ha informat que els mesos de setembre i octubre Estat Islàmic va llançar almenys tres atacs químics al sud de Mossul. Milers de persones que han pogut escapar, continuen arribant en els campaments pròxims de l'ONU al territori iraquià.

I mentre Estat Islàmic resisteix, les forces d'elit iraquianes han reprès l'ofensiva. A Raqqa, l'altre feu dels jihadistes, l'exèrcit continua avançant. En aquesta ciutat conquerida per Estat Islàmic fa dos anys, els combatents del grup terrorista han sotmès la població a la seva doctrina radical i hi apliquen la seva llei amb mètodes criminals, tal com fan a Mossul.

Anar al contingut