L'ONU defensa un diàleg entre el Marroc i el Front Polisario que porti a l'autodeterminació del poble saharaui

El Consell de Seguretat l'ONU ha reclamat tant al Marroc com al Front Polisario que negociïn "sense condicions prèvies i amb bona fe" per resoldre el conflicte del Sàhara Occidental. Aquesta aposta pel diàleg s'ha plasmat en una resolució aprovada per unanimitat i que suposa anar un pas més enllà de la política habitual de les Nacions Unides en la qüestió del poble saharaui. El text prorroga sis mesos més la missió de l'ONU a la zona i promou les negociacions, sota l'auspici de l'organització, amb l'objectiu d'acordar "una solució política, justa, duradora i acceptable mútuament que proporcioni l'autodeterminació del poble saharaui".

Actualitzat
Habitualment, el Consell de Seguretat allarga la missió de l’ONU al Sàhara Occidental. Aquesta vegada, però, la resolució aprovada esmenta clarament les condicions que considera necessàries per posar fi a la disputa per l’excolònia espanyola, que data del 1975. En aquest sentit, demana que tant el moviment independentista saharaui com el govern del Marroc negociïn “sense condicions prèvies i amb bona fe, tenint en compte els esdeveniments dels últims mesos”.

La resolució cita el pla d’autonomia que el Marroc va presentar l’11 d’abril passat, que el Consell va qualificar “d’esforç seriós i creïble per avançar” en el procés. També s’esmenta la proposta presentada la vigília pel Front Polisario, que exigia la convocatòria d’un referèndum per l’autodeterminació en què el poble pogués optar, si així ho volia, per la independència.

Aquestes dues propostes són el punt de partida de la resolució, que no cita altres condicions incloses en plans anteriors, com la que va fer l’exsecretari d’Estat nord-americà, James Baker.

Tant una part com l’altra han expressat públicament la voluntat de dialogar. Mentre s’obre una nova porta a aquest diàleg, l’ONU ha prorrogat fins al 31 d’octubre la seva missió. Abans, el 30 de juny, el secretari general de l’organització, Ban Ki-moon, té previst informar de com evolucionen les negociacions.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut