Paulo Sérgio Pinheiro, president de la Comissió de Drets Humans de l'ONU sobre Síria.
Pinheiro destaca els horrors de les armes convencionals en la població civil. (Foto: Reuters)
Ginebra

L'ONU constata l'ús d'armes químiques a Síria, però no especifica qui les ha utilitzat

L'ONU té cada vegada més proves sobre l'ús d'armes químiques a Síria. La Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides parla d'elements raonables per creure que s'ha utilitzat armament tòxic de forma limitada. Encara que remarquen que els agents químics o els autors dels atacs no s'han pogut identificar, tot apunta al règim sirià.

RedaccióActualitzat
La Comissió de Drets Humans de l'ONU sobre Síria afirma que té "motius raonables" per creure que s'ha utilitzat armament químic de forma limitada. En el seu últim informe, recull múltiples testimonis que així ho certifiquen. La majoria especifiquen que els atacs provenien de les tropes del règim de Bashar al-Assad, i en canvi és més complicat assegurar que els rebels també n'han fet servir. Amb tot, l'informe remarca que els agents químics o els autors dels atacs no s'han pogut identificar al cent per cent.

Aquests investigadors independents afegeixen que els crims contra la humanitat són una realitat quotidiana a Síria, on es calcula que han mort gairebé 100.000 persones des del començament del conflicte armat. El president de la Comissió, el brasiler Paulo Sérgio Pinheiro, ha advertit que l'existència d'armes químiques i el seu ús potencial no han d'amagar "els horrors de les armes convencionals, els bombardejos i els assassinats massius que massacren diàriament la població civil".

Fa uns dies, el diari "Le Monde" informava que un dels seus fotògrafs va ser testimoni directe de l'ús d'armes químiques per part de les forces lleials al president sirià, Bashar al-Assad. Aquest diari assegurava que aquest fotògraf es va veure afectat pels gasos tòxics, quan acompanyava els insurgents.
Anar al contingut