Nova York

L'ONU condemna de manera simbòlica la matança de 19 palestins a Gaza

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha condemnat aquesta matinada Israel per la matança de 19 palestins a Beit Hanoun, a Gaza, ara fa 10 dies. Amb 156 vots a favor, 7 en contra i 6 abstencions, l'Assemblea ha aprovat una resolució presentada pel grup àrab de l'ONU que exigeix a Israel que aturi els atacs Gaza i retiri l'exèrcit d'aquest territori. També demana que s'aturi el llançament de coets palestins a territori israelià i que s'investigui l'atac de Beit Hanoun. El text és pràcticament el mateix que es va votar la setmana passada al Consell de Seguretat, però que no va prosperar pel veto dels Estats Units. A diferència del Consell, la resolució de l'Assemblea no és vinculant.

Actualitzat
A l'Assemblea General, tots els països membres de l'ONU tenen el mateix pes i no hi ha veto. Ara bé, les resolucions que s'hi adopten només són simples recomanacions i això fa preveure que no tindrà cap repercussió pràctica.

El document aprovat exigeix a Israel que posi fi a les operacions militars contra la població civil palestina i que retiri les forces que té desplegades a la franja de Gaza fins a les posicions que tenia abans del 28 de juny passat. Va ser llavors quan va esclatar l'actual escalada de violència.

A banda, la resolució reclama al secretari general de l'ONU, Kofi Anna, que creï una comissió d'investigació de l'atac de Beit Hanoun del 8 de novembre, que va provocar 19 morts, entre ells dones i menors.

Els EUA, en contra

Entre els set països que hi han votat en contra hi ha els Estats Units i Israel, juntament amb les Illes Marshall i altres estats petits. L'ambaixador nord-americà a l'ONU, John Bolton, ha qualificat la resolució de "políticament motivada i parcial contra una país, Israel, que durant dècades ha estat el blanc de l'Assemblea General". Bolton ha afegit que "desafortunadament, aquesta mena de resolucions només serveixen per crispar" i ha dit que no respecten "el dret reconegut i inalienable d'Israel d'existir".

El Canadà i Austràlia s'han abstingut, mentre que els 25 socis de la Unió Europea han donat suport al text. La UE ha argumentat que la violència "ha de cessar immediatament i cal reprendre el diàleg", en paraules de l'ambaixadora finlandesa, Kirsti Lintonen.

De la seva banda, el representant palestí a l'ONU, Ryiad Mansour, ha agraït el vot majoritàriament afirmatiu que ha permès tirar endavant el text i ha acusat la delegació israeliana d'insultar l'Assemblea General, per haver definit la sessió d'aquesta matinada com una "pallassada" i una "farsa teatral".

Aquestes paraules han tingut la rèplica de l'ambaixador adjunt d''Israel, Daniel Carmon, que ha dit que el seu país té un "gran respecte" per l'ONU però que s'ha sentit molest "pel procediment" utilitzat. Segons Carmon, el problema del terrorisme "no forma part de la resolució".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut