Londres

L'ONU conclou que la detenció d'Assange és "arbitrària" i recorda que les seves decisions són vinculants

El fundador de Wikileaks compareixerà aquest migdia davant els mitjans de comunicació

RedaccióActualitzat

El Grup de Treball sobre Detenció Arbitrària de l'ONU considera que la detenció de Julian Assange, que fa tres anys i mig que viu reclòs a l'ambaixada de l'Equador de Londres, és il·legal. D'aquesta manera, l'ONU, que fa de mediador en el seu conflicte, ha resolt a favor del fundador de Wikileaks, que va denunciar els Estats Units i Suècia per detenció il·legal. Aquesta resolució la va avançar aquest dijous la BBC i avui l'ha fet oficial l'ONU.

El grup de treball de l'ONU parla textualment de "detenció arbitrària" i demana al Regne Unit i a Suècia que "posin fi a la privació de llibertat" d'Assange. Assange, que havia dit que si resolien a favor seu es lliuraria a les autoritats, compareixerà avui mateix al migdia davant els mitjans de comunicació.

De moment el seu advocat n'ha reclamat l'alliberament immediat. Però tant Suècia -país que en reclama l'extradició- com les autoritats britàniques asseguren que la decisió de l'ONU no és vinculant i que no canvia en cap aspecte la situació d'Assange, refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres fa més de tres anys. Si Assange surt de l'ambaixada el detindran. En canvi, el Grup de Treball sobre Detenció Arbitrària assegura que les seves "opinions són jurídicament vinculants i en la mesura en què estan basades en les normes internacionals de drets humans són d'aplicació obligatòria".

Les últimes setmanes hi ha hagut negociacions entre les diverses parts implicades per desencallar un conflicte que va començar el 2012 quan, acusat de violació a Suècia, es va refugiar a l'ambaixada equatoriana de Londres. Segons Assange, aquesta acusació és només una excusa muntada per l'estat suec amb la intenció d'extradir-lo després als Estats Units, on està acusat de revelació de secrets oficials.

El portal d'internet fundat per Assange, Wikileaks, va filtrar desenes de milers de documents secrets de diversos països, sobretot dels Estats Units. Des de llavors, el govern d'aquest país intenta aconseguir la seva extradició per jutjar-lo.

El govern equatorià han assegurat els últims dies que tem per la salut d'Assange i ha garantit que si els governs de Londres i d'Estocolm li atorguen un permís, podrà viatjar a l'Equador immediatament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut