Nova York

El Consell de Seguretat de l'ONU es limita a demanar que Israel i el Líban cooperin amb Annan

El Consell de Seguretat de l'ONU ha tancat la reunió convocada amb caràcter urgent a petició del Líban amb un breu comunicat en què els quinze membres del Consell han expressat el seu suport a la missió política enviada a la regió pel secretari general, Kofi Annan, per resoldre la crisi. Per la seva banda, el Líban ha demanat que es prenguin mesures per forçar un alto el foc i per posar fi al bloqueig israelià. En aquest sentit, el president de torn del Consell, l'ambaixador francès Jean-Marc de la Sabliere, s'ha limitat a demanar a "totes les parts involucrades a cooperar plenament" amb la missió de l'ONU.

Actualitzat

El govern de Beirut no ha obtingut la declaració esperada. Mentre el Pròxim Orient entra en una guerra oberta i en una perillosa espiral d'acció reacció, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha conclòs, després d'analitzar la situació entre el Líban i Israel, que totes dues parts han de cooperar amb la missió que el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, ha enviat a la regió per resoldre la crisi.

Si Rússia i els Estats Units han demanat contenció a totes dues parts, el Consell no ha volgut anar més enllà, i el Líban ha demanat mesures per l'alto el foc i el final del bloqueig israelià.

Durant la reunió, l'ambaixador del Líban davant l'ONU, Nuhad Mahmud, ha qualificat les accions d'Israel d'"agressions que violen totes les resolucions, lleis i convencions internacionals" i ha desvinculat el seu país dels atacs de les guerrilles de Hezbollah. Per frenar l'escalada de violència, ha instat el Consell de Seguretat a prendre una decisió "clara" que permeti "establir un alto el foc".

Per la seva banda, el president nord-americà, George W. Bush, ha parlat amb el primer ministre libanès, Fuad Siniora, i "s'ha compromès a fer pressió sobre Israel per limitar els efectes" de l'acció militar i "evitar la mort de civils innocents", segons han revelat fonts del govern de Beirut. Siniora hauria demanat a Bush fer tot el possible per obtenir un alto el foc. Tot i això, segons fonts de la Casablanca, el president nord-americà no està disposat ni a criticar ni a demanar al govern d'Olmert que aturi el que consideren actes de legítima defensa.

Des de França, Jacques Chirac, i, des d'Espanya, Rodríguez Zapatero, han dit que els atacs són desproporcionats. El Vaticà, en boca del secretari d'estat de la Santa Seu, Angelo Sodano, també ha condemanat amb termes inequívocs l'atac d'Israel al Líban i ha subratllat que "el dret a la defensa de part d'un estat no l'eximeix del respecte a les normes del dret internacional".

Anar al contingut