Birmània

L'ONU assegura que els morts a Birmània podrien arribar als 100.000

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, s'ha mostrat consternat per l'actitud de la junta militar birmana en la gestió del desastre causat pel pas del cicló "Nargis", ara fa 10 dies. El govern permet l'entrada d'ajuda humanitària però amb comptagotes. Nacions Unides es posa en el pitjor dels casos i afirma que els morts podrien arribar als 100.000 i que hi ha un milió de damnificats. De moment, l'executiu del país ha donat un balanç oficial de 33.000 víctimes mortals i prop de 30.000 desapareguts. La Comissió Europea (CE) celebrarà aquest dimarts una reunió d'urgència per gestionar i aprovar les ajudes que els Vint-i-set enviaran a Birmània.

Actualitzat
Segons fonts de la CE, el comissari de Desenvolupament i Ajuda Humanitària, Louis Michel, intentarà viatjar a la zona per seguir de prop la situació i el repartiment de l'ajuda. Les ONG calculen que només s'ha pogut repartir un terç de l'ajuda que cal.

La distribució està controlada al mil·límetre per la dictadura birmana. La situació és molt complicada per als ciutadans. Milers de persones s'han instal·lat als campaments de refugiats i es troben completament aïllades per ordre del govern, segons fonts de l'oposició i alguns testimonis. Els refugiats no poden sortir dels recintes i se'ls controlen les visites.

D'altra banda, aquest dilluns arribava a Rangun el primer avió nord-americà amb ajuda humanitària i aquest dimarts s'espera que n'arribi un altre d'Austràlia. La marina nord-americana ha enviat tres vaixells i, al llarg d'aquesta setmana, s'espera que n'arribi un altre enviat per França i que portarà 1.500 tones d'arròs que vol distribuir directament entre la població.

El secratari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha titllat "inacceptable la resposta que s'està donant a aquesta greu crisi humanitària". "Estem en un punt crític. Si no arriba molt ràpidament més ajuda al país, tindrem un brot de malalties infeccioses que podria agreujar la situació actual. Per això faig una crida de la manera més enèrgica al govern de Birmània perquè posi primer al davant la vida de la gent. Està obligat a fer tot el que pugui per prevenir que aquest desastre encara sigui més greu."

La metgessa opositora i premi Internacional Catalunya, Cynthia Maung, en declaracions a TV3, s'ha mostrat també molt indignada amb el que està passant. "La junta ja ha provocat molts sofriments. Així que no ens sorprèn com està reaccionant al cicló. El que em sorprèn és que la comunitat internacional o les Nacions Unides, o els països veïns no estiguin més agressivament i activament implicats en la intervenció."
Anar al contingut