L'ONU alerta d'una possible catàstrofe humanitària a l'últim reducte rebel a Síria

Els aliats de Damasc, Rússia i l'Iran preparen l'última ofensiva sobre la província d'Idlib, on viuen tres milions de persones

Actualitzat

Les Nacions Unides han alertat aquest dijous que pot haver-hi una altra catàstrofe humanitària a Síria. Els països aliats amb Damasc, Rússia i l'Iran estan preparant l'última ofensiva sobre la província d'Idlib, l'últim reducte rebel al país, on viuen tres milions de persones.

La portaveu de la Coordinació d'Afers Humanitaris de les Nacions Unides, Linda Tom, ha explicat que l'ofensiva podria comportar un nou moviment de desplaçats en una zona on molts dels residents ja són refugiats de la guerra:

"800.000 persones podrien ser desplaçades, i el nombre de persones que necessitessin ajut humanitari, que ja són moltes, podria incrementar considerablement."

L'enviat especial de l'ONU, Staffan de Mistura, proposa establir "un corredor humanitari" per evacuar els civils. Ell mateix s'ofereix a acompanyar-los personalment com a senyal de garantia.
 

 

Es calcula que a Idlib hi ha 10.000 terroristes

Idlib és una de les regions anomenades "zones de desescalada", establertes en les converses de pau d'Astana. Grups rebels que han estat vençuts en batalles com la d'Alep s'hi refugien amb les seves famílies.

De Mistura calcula que entre els rebels hi ha uns 10.000 terroristes, davant dels 2,9 milions de civils:

"El dilema és com vèncer els terroristes i al mateix temps evitar un nombre enorme de víctimes civils."

 

Rússia considera que cal eliminar grups extremistes islamistes com Tahrir al-Xam, que controla el 60% de la regió. El ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, creu que els terroristes miren de "treure profit" de la situació:

"Intenten retenir civils hostatges com a escuts humans i intenten prendre el control sobre els grups armats que estan disposats a negociar amb el govern. Per això, des de tots els punts de vista, s'ha de liquidar aquest abscés purulent."

El ministre d'Exteriors de Síria, Walid al-Moualem, ha dit que estan "decidits a arribar fins al final", amb l'objectiu principal d'acabar amb els terroristes del Front al-Nustra.

En les últimes setmanes, els bombardejos a Idlib s'han multiplicat. El 7 de setembre hi ha prevista una cimera entre Rússia, l'Iran i Turquia per mirar d'arribar a un acord sobre el final de la guerra.

Notícia relacionada: Almenys 51 morts en el pitjor bombardeig d'aquest 2018 a Idlib, a Síria
 

ARXIVAT A:
Síria
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut