Haití

L'ONU afirma que el terratrèmol d'Haití és la pitjor situació a què ha hagut de fer front mai

L'Organització de les Nacions Unides ha qualificat el terratrèmol que va fer sacsejar Haití dimarts passat com "una catàstrofe històrica". Segons l'organisme internacional, la manca d'estructures al país està dificultant les tasques d'ajuda i rescat. Segons l'ONU, ni tan sols després del tsunami que va arrasar l'illa indonèsia de Sumatra i molts altres països del sud-est asiàtic el desembre de 2004 -i que va causar més de 300.000 morts- les circumstàncies eren tan negatives com les actuals. El balanç provisional del sisme parla d'almenys 50.000 morts i, amb el pas de les hores, la por de les epidèmies ha fet plantejar al govern haitià evacuacions massives.

Actualitzat
L'ajuda humanitària comença a arribar als hospitals haitians després de dies de col·lapse, mentre que el govern planeja evacuacions massives en prevenció de possibles epidèmies. Això és el que ha confirmat el ministre de l'Interior, Antoine Bien-Aimé, que creu que aquesta és una de les millors solucions davant de la presència a la capital d'unes 600.000 persones que s'han quedat sense casa.

"En molts casos haurem de procedir al desplaçament de la població, i planegem construir campaments provisionals per rebre les víctimes", ha dit el ministre, que espera així evitar les epidèmies que poden sorgir en el moment que comencin les pluges.

L'Organització Internacional de Migracions ha lliurat una gran quantitat de carpes per als damnificats, però el govern encara no ha començat a distribuir-les ja que estan estudiant si és millor donar les tendes a la població o bé desplaçar-la massivament.

La pitjor situació a què ha fet front mai l'ONU

L'ONU ha afirmat que els efectes del terratrèmol de grau 7 en l'escala de Richter a Haití és la pitjor situació a què ha hagut de fer front mai l'organisme. L'oficina humanitària de l'ONU (OCHA) també ha revelat que l'enorme destrucció provocada no ha afectat només la capital, Port-au-Prince.

Segons ha explicat la portaveu d'aquest organisme, Elizabeth Byrs, hi ha altres grans ciutats a l'oest del país, especialment el municipi de Leogane, on "entre el 80% i el 90% dels edificis van resultar danyats". Entre 5.000 i 10.000 persones haurien mort en aquesta localitat, que tenia una població de 134.000 habitants, segons ha informat la policia local.

Les principals preocupacions de l'ONU continuen sent "el transport, les comunicacions i la manca de benzina", i també es necessiten ambulàncies per traslladar els ferits, tot i que s'estan fent servir tots els mitjans alternatius possibles per portar-los.

Localitzat el cadàver d'una segoviana entre les runes de la seu de l'ONU

L'ONU també ha patit de primera mà els efectes devastadors del sisme. La seva seu va quedar completament destruïda i molts dels seus treballadors hi van perdre la vida. Precisament l'organisme internacional ha confirmat aquest dissabte a última hora la mort del cap de la missió d'estabilització de l'ONU a Haití, el tunisià Hédi Annab, així com la del seu adjunt, Luiz Carlos da Costa, i la del cap en funcions de la policia, el canadenc Doug Coates.

També la Unió Europea ha tingut baixes. El cadàver de la responsable de Cooperació Europea a Haití, la segoviana Pilar Juárez, ha estat localitzat entre les runes de l'edifici de les Nacions Unides, on es trobava reunida en el moment del terratrèmol.




NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut