Dos delegats arriben a la conferència de Varsòvia sobre el canvi climàtic. (Foto: Reuters)
Dos delegats arriben a la conferència de Varsòvia sobre el canvi climàtic. (Foto: Reuters)
Varsòvia

L'ONU afirma en la conferència sobre el canvi climàtic que l'impacte del tifó a les Filipines "convida a reflexionar"

La tragèdia ha marcat l'inici de la conferència climàtica de l'ONU a Varsòvia, en què la delegació filipina, que ha estat ovacionada, ha demanat a la comunitat internacional que passi a l'acció.

RedaccióActualitzat

La tragèdia provocada pel tifó "Haiyan" a les Filipines, on ha causat almenys 10.000 morts i 600.000 refugiats, ha marcat l'inici de la conferència de les Nacions Unides sobre el clima. Fins al dia 22, representants de gairebé 200 països reunits a Varsòvia intentaran aconseguir un acord mundial per reduir les emissions de CO2.

En la inauguració de la cimera, la responsable de Clima de l'ONU, Christiana Figueres, ha assegurat que "l'impacte devastador" del tifó "convida a reflexionar". Figueres ha advertit els delegats que hi ha en joc "el conjunt de la humanitat" perquè, en la lluita contra el canvi climàtic, no hi ha dos equips sinó que "tots hi guanyem, o tots hi perdem".

Els participants han fet tres minuts de silenci per les víctimes del tifó i han ovacionat la delegació filipina, que ja ha demanat a la comunitat internacional que passi a l'acció. Alicia Iliaga, delegada de les Filipines, ha recordat que el seu país ja va patir l'embat d'un tifó de categoria 5, el Bopha, coincidint amb la conferència climàtica del 2012 a Doha. "Ara som a Varsòvia. Està fosc, fa fred i l'ambient és trist, no només aquí, sinó al meu país", ha recordat. I ha afegit que l'únic que pot fer és "demanar que avancin les negociacions i convertir les promeses en acció".

L'objectiu dels conferenciants és signar un acord mundial a París el 2015 i aplicar les mesures pactades a partir del 2020. Fins ara, l'únic acord de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle és el de Kyoto, que només han signat els països industrialitzats, amb l'excepció notable dels Estats Units. Aquest és un dels països que més contamina, juntament amb el líder mundial en pol·lució, que és la Xina.

Anar al contingut