Nova York

L'ONU admet que els cascos blaus en missió paguen per obtenir sexe de manera habitual

En un informe demolidor, denuncia que els militars s'estarien aprofitant de la població que han d'ajudar i que una tercera part de les víctimes són infants

Actualitzat

Un informe de l'ONU denuncia que els cascos blaus paguen habitualment per obtenir sexe allà on estan de missió. La fam, la pobresa o les condicions de vida precàries empenyen centenars de dones de països pobres a vendre el seu cos. El comerç del sexe es fa amb diners, però també a canvi de joies, perfums o mòbils.

L'informe és demolidor, perquè els cascos blaus s'estarien aprofitant de la població a la qual han d'ajudar. En cinc anys, del 2008 al 2014, l'ONU, l'organisme de vigilància de les mateixes Nacions Unides, va rebre més de 500 queixes d'explotació sexual i abusos, un terç de les auals de menors, sobretot a la República Democràtica del Congo, a Libèria, a Haití i al Sudan del Sud.

El nombre de preservatius repartits i de peticions voluntàries de les proves de la sida també donen una idea de la regularitat d'aquestes relacions pagades entre cascos blaus i la població local, prohibides explícitament des del 2003, perquè perjudiquen la credibilitat de l'organització.

Actualment hi ha més de 125.000 soldats desplegats en 16 missions al món.

Un problema que s'arrossega

El Departament d'Operacions de Pau lamenta que l'informe no valori els esforços de prevenció ni la reducció en el nombre de denúncies. I és que el problema fa molts anys que s'arrossega. A Cambodja o a Kosovo, el comerç del sexe es va disparar amb els cascos blaus.

Ja el 1996, un informe de l'ONU denunciava el ràpid creixement de la prostitució infantil a 6 països, amb l'arribada de les tropes de pacificació. Com advertia una activista, fins i tot els vigilants han de ser sotmesos a vigilància.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut