Nova York

L'ONU acusa Israel de llançar bombes de fragmentació els últims dies de l'atac contra Hezbollah

Les Nacions Unides acusen Israel d'haver fet servir, de forma immoral, bombes de fragmentació sobre el Líban. El subsecretari general d'Afers Humanitaris de l'ONU, Jan Egeland, ha assegurat que el 90% d'aquests artefactes es van llançar durant els últims tres dies del conflicte, quan ja se sabia que hi havia una resolució per posar-hi fi. Egeland ha afegit que la majoria d'aquestes bombes les han trobat en àrees civils, quan la Convenció de Ginebra només permet que s'utilitzin contra objectius militars. També ha alertat que hi ha uns 100.000 artefactes sense explotar, cosa que converteix el territori en un camp de mines.

Actualitzat

Després 33 dies de campanya militar israeliana sobre el Líban, ara és moment de fer balanç de la situació creada després de la guerra i de recaptar fons per fer front a les necessitats més urgents i per reconstruir el país. Amb aquest últim objectiu, Estocolm acull una conferència internacional de donants en què s'espera la participació de representants de 60 governs i organitzacions. L'objectiu inicial és aconseguir uns 200 milions de dòlars. Ara per ara, la Unió Europea s'ha compromès a aportar-ne 42.

De forma paral·lela, les Nacions Unides han fet públic el resultat d'una investigació sobre el terreny i Israel no en surt gens ben parat. El subsecretari general d'Afers Humanitaris de l'ONU, Jan Egeland, que participarà en la conferència de donants, ha explicat que l'operació d'assistència humanitària a la població libanesa ha estat enorme, ja que en poques setmanes un milió de persones van haver de deixar casa seva i, després, en molt pocs dies, el 70% hi va tornar. Així mateix, Egeland alerta que d'aquests libanesos que van ser desplaçats i després van tornar, uns 250.000 no tenen ara per ara cap mena de mobilitat, ja sigui perquè les seves vivendes estan completament destrossades, o bé perquè les seves cases estan envoltades d'artilleria, entre elles bombes i granades que encara no han explotat.

En aquest sentit, les Nacions Unides asseguren que a gairebé el 85% del territori libanès hi ha munició sense explotar, cosa que converteix el territori en un autèntic camp de mines. Entre aquests explosius hi ha, diu l'ONU, 100.000 bombes de fragmentació que els israelians van llançar a 359 localitats, la majoria zones civils, cosa que viola el Dret Humanitari Internacional. I encara més. El 90% d'aquestes bombes de fragmentació es van llançar en els últims tres dies de conflicte, quan ja hi havia una resolució de l'ONU per posar fi a la guerra. Jan Egeland titlla aquest fet de "completament immoral" i vaticina que "els civils moriran de forma desproporcionada una altra vegada, fins i tot després d'acabada la guerra". Segons les Nacions Unides es trigarà entre un i dos anys a desactivar aquests explosius.

D'altra banda, Egeland ha fet una crida a Israel perquè aixequi el bloqueig aeri i marítim que encara manté contra el Líban. Al seu parer, la conferència que avui comença a Estocolm serà decisiva perquè representa l'obertura d'una nova fase al Líban, la de la reconstrucció i recuperació del país.

Anar al contingut