Prorussos controlant la frontera amb Rússia, a la regió de Lugansk, amb un blindat on es pot llegir "Cap a Kíev". (Foto: Reuters)
Prorussos controlant la frontera amb Rússia, a la regió de Lugansk, amb un blindat on es pot llegir "Cap a Kíev". (Foto: Reuters)
Ginebra

L'ONU acusa els prorussos d'Ucraïna de crims contra la humanitat

Les Nacions Unides fan aquest balanç del conflicte: més de 4.300 morts, prop de 10.000 ferits i gairebé mig milió de desplaçats

RedaccióActualitzat

Les Nacions Unides considera que els rebels prorussos de l'est d'Ucraïna estan cometent crims contra la humanitat. Un informe de l'ONU assegura també que cada dia moren 13 persones de mitjana malgrat la treva que van pactar els separatistes i el govern de Kíev a principis de setembre.

L'ONU considera que els separatistes prorussos estan fent greus violacions dels drets humans als territoris que controlen, és a dir, a les repúbliques de Donetsk i Lugansk. Aquestes violacions inclouen tortures, detencions arbitràries, desaparicions forçoses, execucions sumàries, treballs forçats i violència sexual. Entre els testimonis que recull l'informe, hi ha per exemple un soldat ucraïnès a qui els rebels li van tallar el braç perquè hi portava tatuat "Glòria a Ucraïna".

Des de la treva del 5 de setembre fins ara, han mort un miler de persones -entre les quals hi ha 119 dones- i el nombre de desplaçats ha augmentat de 260.000 a prop de mig milió. Concretament hi ha hagut 466.829 desplaçats des del mes d'abril, quan va començar el conflicte. Des de llavors ja hi ha hagut 4.317 morts i 9.921 ferits. El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ha assegurat que si no hi ha una sortida pacífica al conflicte a l'est del país, l'Occident imposarà noves sancions a Rússia.

Mentrestant, des de Moscou, les autoritats russes han advertit els Estats Units que si subministren armes a l'exèrcit ucraïnès estaran violant els acords i desestabilitzaran la situació. Aquest mateix dijous, en una reunió del Consell de Seguretat rus, Vladimir Putin ha assegurat que la revolució a Ucraïna que va enderrocar el president Víktor Yanukóvich: "És una lliçó i un advertiment per a Rússia. Farem tot el possible perquè això no passi mai aquí".

Anar al contingut