Nikolai Gluixkov, de 68 anys, era amic de l'oligarca rus Borís Berezovski
Nikolai Gluixkov, de 68 anys, era amic de l'oligarca rus Borís Berezovski
Londres

Londres investiga la mort d'un exiliat rus en plena tensió pel cas de l'exespia

Nikolai Gluixkov era amic de l'oligarca Borís Berezovski, trobat mort el 2013 a Anglaterra

RedaccióActualitzat

La policia britànica investiga la mort d'un exiliat rus trobat sense vida a casa seva dilluns a la nit. Es tracta de Nikolai Gluixkov, de 68 anys, que va ser acusat a Rússia de frau i blanqueig de capitals i va fugir al Regne Unit.

Gluixkov era amic de l'oligarca rus Borís Berezovski, que l'any 2013 va ser trobat penjat a casa seva, a Anglaterra, en un aparent suïcidi que la seva família no es va creure.

La causa de la mort no és clara, però la policia britànica ha negat per ara que estigui relacionada amb l'enverinament de l'exespia Serguei Skripal.

(Dispositiu policial davant de la casa on ha aparegut mort l'exiliat rus)

Màxima tensió diplomàtica

Tot plegat passa en un moment de màxima tensió entre Londres i Moscou per l'enverinament de Skripal, de 66 anys, i la seva filla Iúlia, de 33, el 4 de febrer. Tots dos estan en estat crític.

La primera ministra, Theresa May, ha acusat Rússia d'estar darrere de l'atac, per acció o per omissió, en el control de l'agent nerviós utilitzat.

May ha parlat per telèfon aquest dimarts amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per estudiar l'opció d'una resposta coordinada de la comunitat internacional a l'enverinament. La dirigent alemanya ha fet saber que es pren "molt seriosament" les acusacions britàniques.

També el president francès, Emmanuel Macron, ha mostrat la "total solidaritat" amb May i ha condemnat l'atac "inacceptable" contra l'exespia.

Putin ha acusat Londres de no donar-los una mostra d'aquesta substància química que, suposadament, haurien fet servir. Moscou no pensa fer cas de l'ultimàtum de Londres per donar explicacions sobre el cas i que expira la pròxima mitjanit. A més, ha exigit participar en la investigació del cas.

14 morts sota sospita

La ministra de l'Interior britànica, Amber Rudd, ha explicat que s'investigaran 14 morts al Regne Unit en els últims anys que podrien estar relacionades amb Rússia.

Els serveis d'intel·ligència dels Estats Units sospiten que serveis de seguretat russos o grups mafiosos podrien estar al darrere d'aquestes morts en territori britànic. D'entrada, no es van tractar com a morts sospitoses.

El Comitè d'Afers Interns britànic ha demanat la reobertura dels casos, com també ha fet l'excap de la Policia Metropolitana Ian Blair, que dirigia el cos quan va morir enverinat l'exagent del KGB Aleksandr Litvinenko.

Anar al contingut