Regne Unit

Londres investiga la mort del principal líder opositor georgià per les sospites que podria ser un assassinat

La policia britànica considera "sospitosa" la mort del líder de l'oposició de Geòrgia, Badri Patarkatsitxvili. El polític prorús, acusat d'intent de cop d'estat contra el president prooccidental georgià, ha mort als 52 anys a Londres, on vivia exiliat. Algunes fonts han explicat que ha mort d'un atac de cor, però per saber-ho s'haurà d'esperar el resultat de l'autòpsia. De moment, la policia no ha trobat restes de radioactivitat ni en al seu cos ni a casa. Patarkatsitxvili, considerat l'home més ric de Geòrgia, finançava l'oposició i va estar darrere de les manifestacions contra el govern el novembre de l'any passat.

Actualitzat

El magnat rus ha estat trobat a la seva residència de Leatherhead, als afores de Londres. Tot i que l'empresari hauria mort per un atac de cor, encara no se'n saben les causes concretes. Ara la policia britànica ha obert una investigació, ja que considera la mort "sospitosa".

Patarkatsitxvili va participar en les eleccions del passat mes de gener a Geòrgia, on, finalment, va ser reelegit Mikhail Saakashvili. El desembre de 2007, un mes després de les manifestacions contra el govern georgià, que el va acusar de preparar un cop contra el president prooccidental georgià, Patarkatsitxvili ja va confessar a "The Sunday Times" que tenia por de ser assassinat. I és, tot i que tenia 120 guardaespatlles, assegurava que no era suficient i tenia por.

El magnat, que vivia exiliat a Londres, va reconèixer que tenia por de tornar a Geòrgia, després que el mateix rotatiu publiqués part d'una conversa entre el Ministeri de l'Interior georgià i un possible sicari. En la conversa, es plantejaven dues maneres de fer-lo "desaparèixer completament". La primera, semblant el pla amb què el novembre de 2006 es va assassinar l'exespia rus Aleksandr Litvinenko, amb verí. La segona, matar-lo quan es desplacés en el seu avió privat a un castell que té amb propietat al sud de Geòrgia.

Nascut a Tbilisi el 1955, Patarkatsitxvili es va enriquir principalment durant la privatització de les indústries estatals russes en la dècada dels 90 i es calcula que la seva fortuna ascendia als 6.000 milions de lliures, uns 8.000 milions d'euros. Va estar vinculat a la política i a l'elit esportiva, però el 2007 va haver de deixar el seu càrrec com a president del Comitè Olímpic de Geòrgia. El 2003 va ajudar a finançar la "revolució russa" que va portar al govern el president Saakaixvili, però les seves relacions es van deteriorar i el magnat va acabar finançant l'oposició.

El novembre passat, va donar suport a les protestes contra el govern, que van ser dispersades violentament per la policia, i va acabar refugiant-se al Regne Unit.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut