Vehicles aturats a la frontera entre Espanya i Gibraltar per l'enduriment dels controls per part espanyola. (Foto: EFE)
Vehicles aturats a la frontera entre Espanya i Gibraltar per l'enduriment dels controls per part espanyola. (Foto: EFE)
Londres

Londres demana a la Unió Europea que enviï observadors a Gibraltar

El govern britànic ha instat la Unió Europea a enviar de forma urgent personal al penyal per discernir si els controls espanyols són legítims o no.

RedaccióActualitzat
El primer ministre britànic ha demanat la intervenció de la Unió Europea en el conflicte diplomàtic obert entre el Regne Unit i Espanya per Gibraltar. David Cameron ha demanat al president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que enviï urgentment observadors de la Unió Europea a la tanca del Penyal. Londres, a més, també ha informat que està reunint proves per demostrar que els controls espanyols a la frontera de Gibraltar són il·legítims.

El govern britànic assegura que Barroso ha garantit a Cameron que no dubtarà a imposar les lleis vigents de la Unió Europea a l'hora de resoldre la disputa sobre els controls a Gibraltar. De fet, la Comissió Europea ja es va pronunciar fa uns dies sobre aquest conflicte. Va reconèixer el dret d'Espanya a controlar les seves fronteres però recordant-los que ho havia de fer amb proporcionalitat.

Qui pateix en pròpia carn l'escalada de la tensió entre britànics i espanyols són aquells qui diàriament o de forma puntual han de creuar la frontera entre Espanya i Gibraltar. Els controls han tornat a provocar retencions de trànsit, accentuades a causa del pont que fa que vagin més visitants cap al Penyal.

El ministre espanyol d'Interior ha dit que els controls s'han de fer perquè no es pot permetre que Gibraltar sigui la frontera del contraban de tabac. Fernández Díaz també assegura que Gibraltar és un focus de blanqueig de capital.
Anar al contingut