Rècords de demanda d'electricitat i del preu per l'onada de fred

El govern espanyol mateix calcula que la factura es pot encarir uns 100 euros anuals

redaccióActualitzat

Una de les conseqüències d'aquesta onada de fred és que el consum elèctric s'ha disparat a uns nivells que no es veien des de feia cinc anys. Segons Red Eléctrica de España, aquest dimecres a quarts de nou del vespre, coincidint amb el pic màxim de consum, es van assolir rècords pel que fa al preu del kilowatt/hora. I és que la demanda energètica va arribar al nivell més alt des del 2012. El servei es va pagar ahir un 30% més car que fa un any i tot fa preveure que continuarà pujant. Aquest dijous, per exemple, la previsió és que pujarà un 9%.

Això, afegit al fet que, aquests dies, energies renovables com l'eòlica i la hidroelèctrica poden generar poca electricitat, obliga a fer servir carbó i gas, com es pot veure en temps real en aquesta pàgina web de Red Eléctrica, i per tant augmenta el cost del total. Per això, el preu en el mercat majorista arribarà a un nou màxim que superarà el màxim anterior, del desembre del 2013.

 

La pujada repercutirà en les factures

Això repercutirà en la factura dels clients que tenen la tarifa regulada o referenciada a aquest mercat, ja que, aquests dies de preus elevats, l'electricitat els costarà força més cara. De fet, aquests primers dies de gener, el preu majorista de l'electricitat s'ha encarit un 117% respecte al mateix període de l'any passat. Ho ha fet per l'increment de la demanda pel fred i perquè el gener del 2016 es va generar més energia eòlica i hidràulica, de producció més barata.

El govern espanyol mateix calcula que la factura es pot encarir uns 100 euros anuals, encara que digui que no li agrada, segons ha admès el ministre d'Energia, Álvaro Nadal:

"És una visió estreta pensar que l'augment de l'energia li va bé al govern. La tarifació no existeix. El govern fixa els peatges, que és la part fixa del sistema. La resta és el mercat. Aquesta energia es torna més cara, repercuteix en el preu final i a nosaltres no ens agrada que sigui més cara."

 

La segona factura més cara de la història

Segons l'organització de consumidors FACUA, la factura d'aquest gener serà la segona més cara de la història. Per qui opti per escalfar-se amb gas butà, la bombona també ha pujat de preu un 5% i ara costa 12 euros amb 89 cèntims.

Els 7.600 megawatts per hora dels pics de consum enregistrats aquest dimecres representen un increment del 7% en relació amb els de fa una setmana. Però l'onada de fred, de moment, encara no ha fet superar els més de 8.500 megawatts del desembre del 2007, el rècord històric a Catalunya.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut