Barcelona

Fred matinal, neu al migdia i sol a l'interior

Una petita pertorbació es desplaçarà ràpidament des de França cap a les Balears. Aquesta situació crearà un increment de la inestabilitat. L'anticicló continuarà situat a l'oest de Portugal i les baixes pressions persistiran al Mediterrani. Les temperatures de referència a 1.500 metres pugen lleugerament respecte a dissabte, avui tindrem -5 graus a 1.500 metres al Pirineu i -3 sobre la vertical del delta de l'Ebre. Avui pujarà lleugerament la cota de neu i les temperatures també pujaran algun grau.

Néstor GómezActualitzat
Matí glacial a la meitat est del país.

Mapa de temperatures mínimes 
Les temperatures s'han desplomat durant la matinada a les valls del Ter, Llobregat i Tordera per la calma que hi ha hagut de matinada en aquests indrets.
Destaquem:
-12 graus a Espinelves
-11 graus a Vic
-8 graus a Sant Celoni
-8 graus a Manresa
-7 graus a Malgrat de Mar
-4 graus a Tossa de Mar
-5 graus al Prat de Llobregat
A alta muntanya: -20 a Boí, cota 2.500 metres.
A les capitals: -8 graus a Girona, -2 a Barcelona i Lleida i 1 a Tarragona

Ventades superiors als 100 km/h
Tant el mestral com la tramuntana han baixat d'intensitat i encara baixaran més de cara a les pròximes hores. De fet, la tramuntana desapareixerà durant les hores centrals del dia i tornaran a reaparèixer cap al vespre. Les ratxes de la tramuntana seran moderades.
Ratxes de tramuntana: 129 km/h a Portbou
Ratxes a muntanya: 92 km/h a Boí, cota 2.500 metres
Ratxes de mestral: 86 km/h al Perelló

Altres dades de temperatures i vent.


Diumenge arriba una pertorbació

Tarda de diumenge freda i amb nevades al Pirineu
Durant la tarda, les nuvolades marxaran cap a les Balears. El cel estarà cobert a tot el vessant nord del Pirineu, amb nevades febles, sobretot al vessant nord, i poden arribar fins al Ripollès. A la resta del país el pas del front ha deixat nevades febles a l'interior del país, prelitoral i muntanyes del litoral. El temporal anirà marxant cap a l'interior del mediterrani. Per Ponent s'obriran clarianes que guanyaran terreny cap al vespre a la resta del territori.
Les temperatures màximes es mantindran. Seran molt baixes a l'interior, amb valors no superiors als 2 graus, mentre que al litoral pujaran fins als 8.
La situació marítima serà complicada a tota la Costa Brava, amb maregassa, és a dir, onades que poden superar els 2,5 metres.

Es mantenen els avisos meteorològics emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya per vent, fred i estat de la mar.

Dilluns, assolellat i molt ventós
L'anticicló guanyà una mica de terreny a les baixes pressions que dominen al mediterrani. Tot i així, encarà es mantindrà ben viva la canalització de vents forts de nord-est procedents dels Alps.
El temps serà assolellat arreu del país i durant tot el dia. Només a la Vall d'Aran hi haurà més nuvolades i alguna nevada feble, sobretot de matinada i al vespre.

Cops de vent superiors als 100 km/h
Un dia més, aquesta configuració, d'anticicló a Portugal i pertorbació al Mediterrani, farà que la tramuntana a l'Empordà i el vent de nord al Pirineu bufin amb intensitat molt forta. Les ratxes de vent podran superar els 100 km/h. El vent també bufarà fort al Prepirineu i a la resta de comarques de Girona. D'altra banda, el mestral bufarà a les Terres de l'Ebre, amb ratxes superiors als 60 km/h.

Les temperatures mínimes i màximes pujaran arreu, tret de les cotes altes del Pirineu, on poden tornar a baixar. Tornarà a glaçar a tot l'interior i punts de la costa sud de Girona i costa nord de Barcelona.

Pròxims dies, fred d'hivern
Les temperatures d'hivern tindran continuïtat durant tota la setmana, amb un ambient sec, sense precipitacions.

Les temperatures baixes persistiran durant gran part de la setmana que ve. Abric, bufanda i guants per dies i dies.

Com és d'intensa l'onada d'aire fred siberià?

Si prenem dos punts de referència, el Pirineu al nord i el delta de l'Ebre al sud, i prenem les temperatures que tindrem a 1.500 metres, 850 mbar, s'evidencia que l'arribada de l'onada d'aire fred siberià causarà una davallada històrica i amb els rècords tremolant i trontollant. Observeu la caiguda de les temperatures.

Temperatures a 1.500 metres
-2 graus al Pirineu, 0 graus al Delta: dimecres
-10 graus al Pirineu, -5 graus al Delta: dijous
-10 graus al Pirineu, -8 graus al Delta: divendres
-15 graus al Pirineu, -10 graus al Delta: dissabte
-6 graus al Pirineu, -4 graus al Delta: avui
-7 graus al Pirineu, -4 graus al Delta: dilluns
-9 graus al Pirineu, -4 graus al Delta: dimarts

Com heu vist, a 1.500 metres el moment de més intensitat de fred va ser dissabte. És per això que a alta muntanya es van registrar les temperatures més baixes d'aquesta onada d'aire fred siberià, i al mateix temps la més freda de les últimes dècades.

Destaquem:
-23 graus a Boí, cota 2.500 metres
-22,9 graus a Salòria, cota 2.451 metres
-22,9 graus a Espot, cota 2.500 metres
-18,2 graus a Núria, cota 2.000 metres


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut