Pequín

L'OMS reconeix que la situació al Japó és "extremament preocupant"

Fukushima continua fora de control, malgrat tots els esforços, sobretot dels 50 herois que continuen treballant a la central nuclear. La radiació que emeten els reactors ha obligat a desallotjar una estona els enginyers i ha impedit que es ruixessin els reactors des de l'aire. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat que segueix de prop la situació al Japó, una situació que ja descrit "d'extremament preocupant" i variable ja que, "cada minut pot canviar". L'organització està en contacte amb les autoritats nipones i assegura que treballa amb total independència per alertar dels perills que hi hagi per a la salut, sense que, en cas necessari, li tremoli el pols per prendre qualsevol decisió.

Actualitzat
L'OMS s'ha mostrat molt preocupada per la situació al Japó i ha assegurat que, tot i que intenten evitar generar pànic entre la població, segueixen la situació, vigilen i estan alertant dels perills que puguin afectar la salut.

Per determinar les conseqüències caldrà tenir en compte el tipus de material radioactiu, les dosis i altres factors com l'edat o el temps d'exposició a la radiació. Una exposició aguda i molt propera a la central seria el cas més greu, ha explicat la directora de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut, Maria Neira.

L'OMS està d'acord amb les mesures dutes a terme per les autoritats japoneses com evacuar un radi de 20 quilòmetres al voltant de la central nuclear de Fukushima i recomanar als ciutadans que hi siguin més a prop que es quedin a cada i tanquin portes i finestres. Precisament, Maria Neira ha destacat que aquesta evacuació és una de les diferències amb l'accident de la central ucraïnesa de Txernòbil el 1986.

Sobre la distribució de pastilles de iodur de potassi, l'organització insta a fer-ne ús només quan les autoritats ho recomanin. Aquestes pastilles serveixen per bloquejar la glàndula tiroide i evitar que absorbeixi el iode radioactiu.

L'OMS ha donat diverses recomanacions sobre els aliments que es poden consumir o no, encara que, segons ha dit Maria Neira, després de les inundacions provocades pel tsunami, a la zona no ha quedat cap tipus de producció agrícola. L'organització ha deixat clar que treballa amb total independència i que no li "tremolarà la mà" a l'hora prendre les decisions que calguin.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut