Sarkozy saluda Gaddafi en una visita oficial a França de líder libi.
Sarkozy saluda Gaddafi en una visita oficial a França de líder libi.
París

L'ombra del finançament de Gaddafi i les acusacions de Strauss-Khan acorralen Sarkozy abans de les eleccions

A Nicolas Sarkozy se li acumulen els maldecaps abans de la segona volta de les eleccions presidencials a França, i no només perquè té les de perdre. En una setmana crucial de campanya, l'aspirant a la reelecció s'ha trobat dos oponents inesperats: Moammar al-Gaddafi i Dominique Strauss-Kahn. El possible finançament del dictador libi de la seva campanya de 2007 fa perdre credibilitat a Sarkozy. I l'exdirector del Fons Monetari Internacional acusa els seus oponents polítics, entre ells el president francès, d'orquestrar l'escàndol amb una cambrera de Nova York que li va costar l'aspiració a l'Elisi.

RedaccióActualitzat
A Nicolas Sarkozy només li queden set dies per remuntar unes enquestes desfavorables que el situen deu punts per sota del seu contrincant, el socialista François Hollande. I en comptes de sortir-se'n, el candidat a la reelecció cada dia té més bastons a les rodes.

El primer obstacle té el nom de l'antic dictador libi. Un diari digital ha publicat un document que provaria que Gaddafi va finançar la campanya de Sarkozy de fa cinc anys. Es tracta d'un document dels serveis secrets libis, de l'any 2006, que dóna el vistiplau al pagament de 50 milions d'euros per a la candidatura del llavors ministre de l'Interior. De fet, abans de la intervenció internacional a Líbia, Gaddafi va amenaçar de revelar les proves d'aquest finançament ocult.

Strauss-Khan assenyala Sarkozy

L'altra pedra en el camí de la reelecció és l'exdirector del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Khan. El socialista ha triat just aquest moment de la campanya per reaparèixer després de l'escàndol sexual de Nova York que va truncar la seva cursa cap a la presidència de França.

Ara, DSK acusa l'entorn de Sarkozy d'haver alimentat el rebombori mediàtic per treure-se'l del mig. En una entrevista al rotatiu "The Guardian", Strauss-Kahn acusa els seus oponents polítics d'haver orquestrat l'escàndol pel cas de la cambrera de Nova York que el va acusar de violació ara fa gairebé un any.

L'exdirigent de Fons Monetari Internacional assegura que mai no hauria pensat que poguessin arribar tan lluny per descavalcar-lo de la cursa electoral.

De moment, Sarkozy no ha dit res dels cinquanta milions de Gaddafi, però si que ha respost a Strauss-Khan. Diu el candidat a l'Elisi que l'exdirector de l'FMI ha de callar per no fer créixer la indignitat del seu cas i li reclama que s'expliqui davant la justícia. Sarkoxy ha estat contundent: "Si en plena campanya electoral, quan falta una setmana per a la segona volta, el senyor Strauss-Khan ens ve a donar lliçons morals, a dir que sóc l'únic responsable de tot el que li ha passat... és massa, és massa".
Anar al contingut