L'oli d'oliva amb farigola millora la salut cardiovascular
Un estudi a tres bandes demostra que augmenta la protecció antioxidant i ajuda a prevenir algunes malalties
Posar una branca de farigola a l'oli sempre s'ha fet, ja sigui per motius aromàtics o de salut. Ara, un estudi científic de l'Institut Hospital del Mar, la Universitat de Lleida i la Universitat Rovira i Virgili demostra que l'oli d'oliva verge enriquit amb polifenols de farigola millora la salut.
Els polifenols són substàncies naturals presents tant a l'oli com a la farigola i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries. L'oli enriquit amb els polifenols de la farigola augmenta la protecció antioxidant un 15% i redueix un 5% els danys oxidatius a l'ADN. Això vol dir, segons Marta Romeu, investigadora de la Facultat de Ciència i Medicina de la Universitat Rovira i Virgili, que ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, obesitat, envelliment, diabetis, artritris o malaties cancerígenes.
"Nosaltres hem treballat amb pacients o amb uns voluntaris que eren més o menys sans. Tenien el colesterol una mica elevat i han millorat el seu estat antioxidant. Com enfrontar-se amb aquests inputs oxidatius que tots tenim al dia a dia: pol·lució, rajos de sol..."
També creuen que aquest oli pot reduir els efectes secundaris d'alguns medicaments o dels tractaments amb radioteràpia, ja que protegeix l'ADN.
Amb l'estudi científic que avala els resultats, les universitats treballen perquè aquest oli es pugui comercialitzar, ja sigui en forma d'oli, en càpsules o dissolt en altres productes.