A Espanya hi segueix havent un 30% de treballadors del servei domèstic exclosos de la cobertura de la Seguretat Social
A Espanya hi segueix havent un 30% de treballadors del servei domèstic exclosos de la cobertura de la Seguretat Social
Madrid

L'OIT denuncia que el 90% del servei domèstic al món no té cobertura social

L'organització defensa que la cobertura total és possible ja que hi ha països que ho han aconseguit

Actualitzat

L'Organització Internacional del Treball ha presentat un nou informe sobre la protecció social dels treballadors domèstics i ha denunciat que el 90% del servei domèstic al món no té accés a cap tipus de cobertura social, i que una immensa majoria són dones. Aquesta és una feina que està molt subestimada i sense protecció, exposen a l'informe, ja que quan els treballadors envelleixen o tenen lesions, se'ls acomiada i es troben sense cap pensió ni font adequada d'ingressos.

L'OIT reconeix que es tracta d'un sector molt complicat, ja que és una feina que es fa en cases privades i, sovint, per a més d'un ocupador. A més, és de les feines amb la remuneració i amb la mitjana d'hores treballades a la setmana més baixa del mercat laboral. Concretament, a Espanya la mitjana se situa en unes 25,9 hores a la setmana.

L'estudi adverteix que els treballadors domèstics migrants -uns 11,5 milions al món- solen afrontar una discriminació més gran. L'OIT mostra com vora el 14% dels països en què el seu sistema de seguretat social ofereix algun tipus de cobertura per a treballadors domèstics, no confereix els mateixos drets al servei domèstic migrant.

"La protecció social completa és possible"

El director de l'Oficina de l'OIT a Espanya, Joaquín Nieto, ha assenyalat que, "atenent les dades de l'informe, es demostra que la protecció social d'aquest col·lectiu és possible". Nieto reforça aquesta idea a partir de l'experiència de països com Mali, el Senegal o el Vietnam, que ho han aconseguit, i a més diu que "la protecció pot ser completa i implementar-se immediatament en estats com Espanya, incloent-hi la prestació per atur". Res justifica, conclou, que no tinguin dret a l'atur.

Per implementar una protecció social completa, des de l'OIT es proposen diverses mesures, com aplicar-hi la cobertura obligatòria, en comptes de fer-la voluntària, establir-hi subsidis estatals i incentius fiscals, a més de programes d'educació i sensibilització dirigits a treballadors i ocupadors.

L'organització insta Espanya a ratificar el conveni 189 de l'OIT, en què estableix els estàndards mínims de protecció per a qui treballa com a servei domèstic remunerat. Segons l'OIT, la ratificació del conveni garantirà que el servei domèstic tingui unes condicions de treball justes com la resta de treballadors, i una feina i una vida decents.

Espanya és un dels estats que encara no l'ha ratificat, i fer-ho "suposarà un reconeixement ple als drets dels treballadors domèstics", expliquen des de l'OIT. Tan important, diuen, com ho va ser fa quatre anys la incorporació a la Seguretat Social, quan es va passar d'un 43% d'afiliació a gairebé un 70% el 2015. Malgrat aquest augment, denuncia l'informe, a Espanya hi segueix havent un 30% de treballadors del servei domèstic exclosos de la cobertura de la Seguretat Social.

Anar al contingut