Quito

L'oficialista Lenín Moreno s'imposa en la primera volta de les eleccions a l'Equador

Però amb la incertesa de si haurà de disputar la presidència del país en una segona volta amb el conservador Guillermo Lasso

RedaccióActualitzat

El candidat oficialista, l'exvicepresident Lenín Moreno, lidera l'escrutini a l'Equador i, amb resultats encara parcials, s'imposa al seu rival, el conservador Guillermo Lasso. El que encara no es pot assegurar és si hi haurà segona volta o no. Per imposar-se en primera ronda i sortir elegit president, Lenín Moreno hauria d'assolir el 40% dels vots i treure un avantatge de 10 punts sobre el seu rival. Ara mateix, amb el 80% dels vots escrutats, Moreno obté un 38,88%, per un 28,50% de l'exbanquer Lasso. Però, de moment, no arriba al 40% mínim que la llei exigeix. 

La victòria és, doncs, per al continuisme després dels deu anys de govern de Rafael Correa. Ara cal saber si el país anirà a una segona volta per decidir el seu president.

L'Organització d'Estats Americans, que observa els comicis, ha qualificat de tranquil·la i pacífica la jornada electoral i ha destacat la gran afluència de persones que aquest diumenge han acudit a les meses de votació. A més, ha afegit que s'han registrat molt poques denúncies per irregularitats.

Rafael Correa, una dècada d'estabilitat política

Fa 10 anys, l'esquerra sud-americana en bloc, amb Hugo Chávez al capdavant, rebia amb els braços oberts el nou president de l'Equador. El socialisme bolivarià del segle XXI guanyava un fill.

Rafael Correa, un economista que aleshores tenia 43 anys, arribava al palau presidencial de Carondelet, a Quito, amb l'objectiu de transformar el país. "La revolució ciutadana" és com s'ha batejat aquesta dècada de canvis.

En els últims 20 anys, l'Equador ha tingut 10 presidents. I només Correa ha aconseguit acabar el seu mandat presidencial. I precisament un dels llegats de Rafael Correa és haver aconseguit una dècada d'estabilitat política i econòmica, tot i la crisi financera i la recessió econòmica dels últims dos anys.

Un dels projectes que més agraden a Correa és el de la ciutat del coneixement, un gran centre universitari que busca impulsar l'educació terciària i posicionar el país com a centre tecnològic i científic.

A Rafael Correa li agrada parlar directament amb els equatorians. El seu programa de televisió setmanal "Enlace ciudadano" fins i tot s'ha arribat a fer a Barcelona. Un estil directe presidencial i contundent que enganxa; populista i autoritari pels seus detractors.

Pocs el veuen callat a Bèlgica, on pensa anar a viure el mes de maig, quan abandoni la presidència de l'Equador.

Les votacions a Catalunya

A les 7 del matí s'han obert les portes i ja hi havia cua per votar al recinte que l'Ajuntament ha condicionat a Barcelona. Tot i que votar no és obligatori per als equatorians quan són a l'estranger, sí que hi ha dificultats burocràtiques quan tornen al seu país si no ho fan, per bé que les coses s'han flexibilitzat una mica.

En els últims comicis només van votar la meitat dels registrats i des del consolat confiaven superar aquesta dada gràcies a la campanya informativa i de mobilització que han fet.

Entre els assistents es respirava una sensació de desig de canvi, però, alhora, de valoració d'una dècada d'estabilitat política i econòmica a mans de Rafael Correa.

Els equatorians són el col·lectiu llatinoamericà més nombrós a Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut