L'oferta de vídeo sota demanda creix amb l'arribada de la plataforma Filmstruck

El sector considera que l'arribada de més competència afavoreix el creixement

RedaccióActualitzat

L'oferta televisiva de les plataformes digitals continua creixent a Espanya: avui s'estrena Filmstruck, que es presenta com un lloc per als amants del cinema.

Filmstruck, que no ofereix sèries, només pel·lícules, va néixer als Estats Units el 2016, fruit d'una iniciativa conjunta de Turner i Warner.

El salt a Europa el va fer el febrer d'aquest 2018, al Regne Unit. I des d'avui l'amplia a Espanya i França.

 

Filmstruck s'haurà de fer un lloc al costat de competidors que fa temps que hi són. Alguns ofereixen sèries i pel·lícules, com Netflix, HBO i Amazon Prime Video, però ha n'hi ha de centrats en el cinema, com Rakuten TV i Filmin.

Amb tot, des del sector, aquesta arribada no sembla que es visqui amb preocupació, sinó tot el contrari. Teresa López, directora de continguts europeus de Rakuten TV, i Juan Carlos Tous, director general de Filmin, consideren que hi ha lloc per al creixement:

T. LÓPEZ, RAKUTEN TV: "Ara mateix pensem que estem en un moment inicial i hi ha espai per a tothom. El que és important és que cadascú tingui una proposta."

J.C. TOUS, FILMIN: "Cada vegada que apareix una nova plataforma el mercat creix. No som competidors, som complementaris."

El fenomen de les plataformes digitals en "streaming" va esclatar el 2015 amb l'arribada de Netflix, segurament encara la més coneguda. No va ser la primera, però, a acostar aquest tipus d'oferta audiovisual al gran públic.

J.C. TOUS, FILMIN: "Ho han sabut fer tan bé que ho han posat de moda."

T. LÓPEZ, RAKUTEN TV: "Han contribuït que es parli més del vídeo sota demanda. Hem crescut nosaltres i també han crescut els nostres competidors."

A més de revolucionar el consum televisiu, Netflix també ha revolucionat el mercat audiovisual, amb la producció de continguts propis. Només aquest 2018, Netflix té un pressupost, per aquest capítol, de 8.000 milions de dòlars.

 

 

Això, per una banda, converteix aquestes plataformes en una dura competència per a les televisions convencionals, però, alhora, de vegades en un aliat, perquè Netflix, per exemple, aposta pel producte local. Teresa Guitart, cap de projecció exterior i vendes de TV3, ho explica de la següent manera:

T. GUITART, TV3: "Afavoreix que puguem tenir més sèries i millors. Estan canviant coses i hem de competir amb sèries amb un pressupost que quadruplica o quintuplica el nostre."

Els serveis de vídeo sota demanda no produeixen només sèries, sinó també pel·lícules que no s'estrenen al cinema, sinó directament a la televisió, una qüestió que ha generat polèmica al Festival de Cinema de Canes.

Tot i això, no es consideren competidores de les sales de cinema, sinó un factor essencial en la lluita contra la pirateria que des de fa uns anys ha afectat l'exhibició cinematogràfica.

 

El secret, diuen, és avançar l'estrena televisiva de les pel·lícules, oferint-la al públic creixent de les plataformes en streaming de seguida que comença a caure dels cinemes.

Actualment, a tot Espanya, segons l'EGM, hi ha un 17,7% de llars amb plataformes en streaming. És una xifra que multiplica gairebé per set el 2,6% de subscriptors que hi havia un any abans.

De moment, tothom parla de creixement i ningú no parla de bombolla.

ARXIVAT A:
CinemaTelevisió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut