L'odissea de l'Aquarius: 6 hores de rescat i 7 dies per arribar a port

2.300 voluntaris rebran a València els 630 migrants rescatats, que comencen a arribar aquest diumenge a primera hora

RedaccióActualitzat

L'Aquarius i les dues embarcacions de la Marina italiana arriben aquest diumenge a València a primera hora del matí. La Generalitat Valenciana ja té a punt tot el dispositiu: 2.300 voluntaris rebran els 630 migrants rescatats fa una setmana al Mediterrani. Hi ha més d'un centenar de menors no acompanyats i una vuitantena de dones, algunes embarassades.

Gairebé la meitat dels voluntaris són de la Creu Roja, i la resta traductors o policies. Un cop a port, la prioritat serà l'atenció mèdica. Els migrants baixaran dels vaixells en grups de 20 persones, i els que hagin de ser traslladats a l'hospital seran els primers a disposar de targeta sanitària.

Jorge Suárez, subdirector d'Emergències de la Generalitat Valenciana, explica que tots rebran les targetes: 

"La resta de persones també la rebran, perquè es garanteix el dret a la sanitat universal, però la rebran quan siguin al seu lloc d'alberg."

Al port s'hi han instal·lat un centenar de llits i un alberg provisional, amb la intenció que hi passin el mínim de temps. 

Al port de Borriana, també està preparat un vaixell de Proactiva Open Arms, que assistirà l'Aquarius quan arribi a port. Des d'allà, Òscar Camps, fundador de l'ONG, ha explicat al "Preguntes freqüents" el que han sentit aquestes persones durant el viatge:

 

Notícia relacionada: Segueix en directe el camí de l'Aquarius cap a València

 


Un permís especial d'un mes quan arribin

L'arribada de l'Aquarius a València obre interrogants sobre com gestiona Espanya la seva acollida.

El govern del Pedro Sánchez ha explicat que actuaran com a frontera europea i, per tant, s'haurà de valorar cas per cas. Un cop aquí, es podrien traslladar inicialment a un centre d'internament d'estrangers. 

Des de la plataforma Stop Mare Mortum demanen al govern espanyol que concedeixi asil als migrants, però des de Madrid no van tan lluny. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha anunciat aquest dissabte que els migrants rebran una "autorització especial" d'un mes i després seran tractats segons la legalitat espanyola.

 

"Demà arribaran aquestes persones i tindran una autorització especial d'un mes. A partir d'aquí se'ls tractarà d'acord amb la nostra legalitat sense majors excepcions, tampoc no ho podem fer quan al sud hi ha 800 persones amb pasteres i morts", ha dit a l'escola d'estiu del PSC a Barcelona.

Ábalos ha sostingut que han d'"actuar amb la sensibilitat i a la vegada amb la legalitat, i amb l'advertiment a Europa que falta una política migratòria a l'altura".

La vicepresidenta del govern valencià, Mònica Oltra, ha alertat aquest divendres que en cap cas es podran tancar les persones que arribin en centres d'internament o expulsar-les del país.


Avui, França ha anunciat que col·laborarà en l'acollida dels immigrants de l'Aquarius i es farà càrrec d'aquells que vulguin desplaçar-se al país veí, un oferiment que el president espanyol ha agraït a través d'un telegrama.

Donar-los asil

Acceptar l'asil suposa, per a la persona migrant, ser considerada refugiada, i li garanteix uns drets. Qui té competències per acceptar o denegar les peticions és el govern espanyol. 

L'any passat Espanya va rebre gairebé 16.000 peticions d'asil, l'1% del total que va rebre la Unió Europea. En va acceptar el 35%, unes 5.600.
 

 

Sis hores de rescat, reutilitzant armilles

Des de dilluns, l'Aquarius ha viatjat rumb a Espanya. Una de les persones que va participar en el rescat explica la tensió que van viure. És Max Avis, subcap de rescats de l'Aquarius. Així van trobar els immigrants:

"Em vaig adonar que podia veure la part inferior d'una llanxa. Per tant, la situació només podia empitjorar. Vam girar al voltant de la barca i la gent va començar a saltar a l'aigua. En pocs minuts hi havia 50 persones a l'aigua. Sense pensar-ho, els vam llançar armilles salvavides a mesura que saltaven. No teníem més lloc ni més armilles salvavides."

El vaixell de rescat de Proactiva Open Arms es quedava sense armilles. La solució, relata Avis, va ser reutilitzar-les:

"Vam començar a treure les armilles dels que ja havíem rescatat i les vam tornar a llançar als que continuaven saltant a l'aigua. Els agafàvem i els pujàvem a bord mentre els sanitaris feien treballs de reanimació, i posàvem més gent a sobre dels que estaven reanimant. Tot això durant sis hores."

 

 

El metge David Beversluis, de Metges sense Fronteres, explicava, a bord del vaixell, com es troben els immigrants:

"La situació mèdica a bord de l'Aquarius és estable. Estem atenent pacients a la nostra clínica, curant les ferides per cremades, enfocats a mantenir una bona higiene al vaixell per evitar problemes de salut. Els principals problemes mèdics han estat la fatiga i els marejos que podrien haver-se evitat amb un desembarcament a Itàlia."

4 morts i 700 rescatat a l'Estret

Mentre s'està preparat aquest gran desplegament per atendre l'Aquarius, en les últimes hores, a les costes andaluses hi han arribat 68 pateres amb més de 700 migrants. 4, han mort.

Un dels morts l'han localitzat al mar, on probablement hi era des de feia dies.

Els equips de la Creu Roja han atès els immigrants en arribar a port i alguns d'ells han necessitat assistència sanitària. Els han portat als ports de Tarifa, Motril i Almeria.

L'operatiu especial continua en marxa i s'espera que puguin arribar més pateres en les pròximes hores. Com cada any en arribar el bon temps, els immigrants es llancen en patera des de les costes marroquines per intentar arribar a la Península.

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut