Estanys de Sils, 3/11/2013. Autor: Jaume Mos
Estanys de Sils, 3/11/2013. Autor: Jaume Mos

L'octubre més sec en almenys dues dècades en alguns punts del país

El balanç climàtic del mes d'octubre defineix el mes com a sec o molt sec pel que fa a la pluviometria. Ha sigut l'octubre més sec d'almenys les dues darreres dècades a punts de l'Empordà, a les Terres de l'Ebre, a l'extrem occidental de la depressió Central i al Tarragonès.

Alberto AlcántaraActualitzat

El balanç climàtic del mes d'octubre defineix el mes com a sec  o molt sec pel que fa a la pluviometria. Recordem que el mateix informe publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) el cataloga com  l'octubre més càlid mai registrat als dos observatoris catalans amb una sèrie més llarga de dades: l'Observatori de l'Ebre i   l'Observatori Fabra de Barcelona.

La manca de pluges arriba en el mes tradicionalment més plujós de l'any a gran part de les comarques de Catalunya. Enguany, els vents humits del Mediterrani han sigut esborrats per la influència de les pertorbacions atlàntiques, que han portat vents aponentats, eixuts.

Això ha resultat en l'octubre més sec d'almenys les dues darreres dècades, a punts de l'Empordà, a les Terres de l'Ebre, a l'extrem occidental de la depressió Central i al Tarragonès. Com podeu veure en el mapa adjunt, el mes ha estat  molt sec a molts indrets del país. Des del punt de vista climàtic, molt sec vol dir que ha plogut per sota del 30% de la mitjana climàtica.

Només la Val d'Aran, amb més afinitat pel clima atlàntic, ha mantingut el tipus amb una precipitació normal o una mica per sobre de la mitjana.

Un episodi molt fort

Tot i que la mitjana de precipitació ha estat molt minsa, el dia 4 un front va portar precipitacions molt intenses. Destaquen intensitats de 5,5 mm registrats en 1 minut a la Granadella o  5,1 mm en 1 minut a Vilanova del Vallès.

El front va portar calamarsa i pedra, a banda de forts cops de vent, probablement associades  a esclafits. Localitats com ara Manlleu o Torelló en van resultar afectades.

Per últim,  la neu va arribar el dia 11 a partir dels 1.300 m.

Podeu trobar l'informe complet en la pàgina del SMC.

 

Anar al contingut