París

L'OCDE veu "molt positiva" la proposta del govern espanyol d'allargar la jubilació als 67 anys

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) considera "molt positives" les mesures anunciades pel govern espanyol d'allargar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys. Tot i això, aquesta institució que agrupa les economies més desenvolupades del món considera que la mesura no és suficient i demana a Espanya més esforços per reformar el sistema de pensions.

Actualitzat
"L'OCDE considera molt positives les mesures que permetran a Espanya seguir la mateixa línia que altres països de l'OCDE que han reformat el seu sistema de pensions", indica la institució que agrupa les economies més desenvolupades del món que, tot i això, adverteix que es necessiten "esforços complementaris" per tallar el problema de la sostenibilitat del sistema de repartiment.

Sobre aquesta qüestió, l'OCDE recomana prendre en consideració la possibilitat de vincular l'edat de jubilació a l'esperança de vida i augmentar l'edat efectiva de jubilació mitjançant un increment al nombre mínim d'anys necessari per obtenir una pensió completa, situat actualment en 35 anys.

"Aquest augment de l'edat efectiva també podria aconseguir-se amb un increment dels incentius econòmics per endarrerir la jubilació. Una altra mesura apropiada seria computar les pensions tenint en compte la vida laboral completa i no només els últims 15 anys", assenyala la institució.

Aquestes reformes haurien de complementar-se amb una política clara dirigida a incrementar les contribucions a les pensions complementàries privades. Aquestes reformes permetrien diversificar les fonts per finançar la jubilació i que aquestes es converteixin així en un component més del sistema de pensions. Alhora, s'haurien d'introduir regulacions en els plans privats encaminades a augmentar els estalvis destinats a finançar la jubilació i protegir millor les pensions privades de la volatilitat dels mercats financers.

Sobre aquesta qüestió, l'OCDE destaca que, tot i que les pensions privades han estat introduïdes a Espanya a mitjans dels vuitanta, el sistema espanyol de pensions privades "és un dels menys desenvolupats de l'OCDE". Els estalvis acumulats en pensions privades a Espanya representen al voltant del 7% del PIB, davant d'una mitjana del 60% a l'OCDE. I tot i que el nombre de treballadors en plans privats és del 54%, un percentatge alt quan es compara amb altres països, la majoria hi aporta bastant poc, ja que el 66% hi contribueix amb menys de 300 euros anuals.
Anar al contingut