Un mercat d'aliments frescos a Tòquio, al Japó
L'economia japonesa creixerà enguany un 0,8% a causa del terratrèmol, el tsunami i la crisi nuclear.
París

L'OCDE preveu que l'economia japonesa creixerà la meitat del previst a causa del tsunami i la crisi nuclear

L'economia japonesa creixerà enguany la meitat del que s'havia previst a causa del terratrèmol, el tsunami i la crisi nuclear, segons les estimacions que ha donat a conèixer l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic. Tanmateix, les previsions de l'OCDE per l'any que ve són més optimistes: l'augment del PIB nipó superarà els dos punts.

Actualitzat
L'OCDE redueix a la meitat la previsió de creixement per al Japó, pels efectes del terratrèmol, el tsunami posterior i la crisi nuclear. L'organisme pronostica que, aquest any, l'economia japonesa creixerà un 0,8%, en comparació amb l'estimació anterior de l'1,7%. Tot i això, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic veu a prop la recuperació. Segons conclou, per a l'any que ve els treballs de la reconstrucció ajudaran a augmentar el creixement fins al 2,3%, un punt més del que deien a l'anterior previsió.

L'OCDE descarta, per tant, una recessió llarga, però també ha advertit, al seu informe, que el deute japonès ja és molt alt i que la despesa pública haurà d'augmentar, per l'ajuda humanitària i la reconstrucció del país.

De tota manera, l'ens diu que és "excepcionalment difícil" pronosticar el calendari i quan s'iniciarà la recuperació econòmica al país. I és que, a banda dels riscos normals del comerç mundial, els tipus de canvi i els preus en matèries primeres, cal afegir la "gran incertesa" que hi ha al país pels talls elèctrics, els problemes a la central nuclear de Fukushima i el calendari i el volum de la despesa pública per la reconstrucció.

L'organització ha recordat que el sisme i el posterior tsunami han provocat "elevades pèrdues de vides humanes" i un "gran dany econòmic", especialment en infraestructures socials, habitatges i capital fix empresarial, que, segons les estimacions preliminars del govern, equivalen a un percentatge entre el 3,3% i el 5,2% del PIB del 2010.
Anar al contingut