Berlín

L'OCDE alerta de pèrdua de nivell de vida dels jubilats després de la reforma de les pensions

Espanya figura entre els països que més percentatge del PIB destina a despeses en pensions públiques

RedaccióActualitzat

Les reformes de les pensions de l'última dècada equilibraran els comptes en els pròxims anys, però podrien arrossegar una part dels futurs jubilats a la pèrdua de la qualitat de vida i, fins i tot, a la pobresa. Ho diu un informe de l'OCDE, que agrupa 34 països, i que alerta que a les retallades de les pensions s'hi ha de sumar l'atur, que fa difícil que les persones cotitzin prou, i el risc dels productes financers de pensions. L'OCDE fa una crida a treballar per garantir una jubilació digna, impulsant polítiques socials i millores del mercat laboral.

L'informe "Panorama de les pensions" assenyala que l'estat espanyol figura entre els països que més percentatge del Producte Interior Brut destina a despeses en pensions públiques. Al 2014, Espanya va dedicar un 10,5% del seu PIB a pensions públiques, un percentatge superior a la mitjana del 7,9% entre els membres de l'OCDE i el novè més alt al món. El precedeixen Itàlia (15,8%), Grècia (14,5%), França (13,8%), Àustria (13,2%), Portugal (13%), Eslovènia (11,4%), Polònia (10,8%) i Alemanya (10,6%).

En el sentit invers, els països que menys aporten del PIB a les pensions són Mèxic (1,8%), Islàndia (2,1%), l'Índia (2,2%), Corea del Sud (2,2%) i Austràlia (3,5%).

L'OCDE calcula que, els dos últims anys, pràcticament la meitat dels seus membres han adoptat mesures per millorar la sostenibilitat de les pensions. Un dels elements que l'informe destaca és que molts països han elevat l'edat oficial de jubilació més enllà dels 65 anys: "De fet, els 67 anys s'han convertit en els nous 65 i diversos països han optat per acostar-se als 70 anys."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut