Localitzades 123 fosses de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre i el Priorat

Es tracta d'un estudi que el govern va encarregar a la Universitat Rovira i Virgili

RedaccióActualitzat

El govern ha localitzat i situat al mapa 123 fosses de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre i el Priorat. És el resultat del primer estudi d'aquestes característiques en un zona, paradoxalment, molt marcada pel front de guerra. La majoria de restes sepultades són de soldats republicans.

Aquest és un pas imprescindible per exhumar i identificar les restes de milers de desapareguts, una mesura que preveu el govern i que ha estat llargament reivindicada. Les restes que es van recollint de combatents de la Batalla de l'Ebre es dipositen a l'edifici del Memorial de les Camposines, a la Terra Alta.

Aquest divendres s'hi han portat els ossos que s'han trobat durant l'estudi de localització de fosses comunes de les Terres de l'Ebre i el Priorat. Es completa així el mapa de fosses de tot Catalunya, amb les dades del territori on es va lliurar la batalla més cruenta.

On més n'hi ha és al Priorat, 51, perquè és on hi havia els hospitals de rereguarda, seguit de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, on es va lliurar la Batalla de l'Ebre. El mapa servirà de base per a una futura exhumació de les restes.

El 2017 es recuperaran 42 fosses de la Guerra Civil i la dictadura

Josep Sánchez Cervelló, coordinador de l'Estudi de Geolocalització de Fosses de la Guerra Civil del Priorat i les Terres de l'Ebre, està convençut que això servirà per tancar la Guerra Civil:

"Estem convençuts que això ha de servir per tancar la Guerra Civil i perquè les relacions entre les persones millorin. L'objectiu de qualsevol ésser humà és saber on estan enterrats els seus parents per poder honorar-los, portar-los flors i plorar-los. I això va ser un desastre per als que van perdre la guerra, perquè això no ho van poder fer."

Hi ha tot tipus de localitzacions, des de cementiris a escenaris de la Batalla de l'Ebre. Una de les fosses està localitzada a l'entorn d'una antiga estació de tren, on hi va haver un hospital de campanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut