Pla general de les comportes del pantà de Talarn desembassant aigua en tres de les set comportes el 8 de maig del 2018. (horitzontal)
Pla general de les comportes del pantà de Talarn desembassant aigua en tres de les set comportes el 8 de maig del 2018. (horitzontal)

L'obertura de tres comportes del pantà de Talarn inunda més de 10 hectàrees de cereal i alfals a Guàrdia de Noguera

ACN Gavet de la Conca.-L'obertura de tres comportes del pantà de Talarn, al Pallars Jussà, ha arribat acompanyada de les primeres inundacions a finques properes al riu Noguera Pallaresa. A Guàrdia de Noguera, s'han inundat unes 10 hectàrees de cereal (blat) i alfals. Miquel Castells, un dels propietaris, ha explicat que ja donen la collita d'aquests camps per perduda donat que l'acumulació d'aigua podrirà les plantacions. Altres finques, preparades per la sembra de blat de moro, ja no s'han pogut plantar i la collita ja s'ha perdut. Castells ha dit que aquestes pèrdues li suposen un 10% de la producció. El pagès de Guàrdia de Noguera ha afegit que la darrera inundació de les terres es va produir l'any 2014 i ha recordat que antigament no s'inundaven però la manca d'esculleres i l'acumulació de sediments del pantà de Terradets fa que l'aigua es desplaci cap a les finques quan s'obren dues o tres comportes. Són mitja dotzena d'agricultors els afectats per aquestes inundacions.

A les pèrdues de les collites, que en alguns casos representa el 10% de la producció total, s'hi haurà de sumar la destrossa dels ballats de les finques per la força de l'aigua o el desnivellament de les parcel·les que provocarà l'aigua.Els agricultors ja han notificat les inundacions a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i esperen poder rebre compensacions pels danys.

Anar al contingut