Barcelona

"Lo imposible" triomfa als Gaudí al davant de "Blancaneu", que s'endú el premi a la millor pel·lícula

La muda "Blancaneu", de Pablo Berger, guanya el premi Gaudi a la millor pel·lícula.

"Lo impossible", amb sis premis Gaudí, encapçala la llista de guardons en la gran gala del cinema català.

Els professionals del sector distingeixen Montserrat Carulla amb el Gaudí d'honor.

RedaccióActualitzat
El drama "Lo imposible", de J. A. Bayona, s'ha imposat aquest diumenge en la cinquena edició dels premis Gaudí en aconseguir sis estatuetes, entre altres, al millor director —per a J. A. Bayona— i millor pel·lícula europea. "Blancaneu", de Pablo Berger, la que era la gran favorita de la gala, ha obtingut quatre de les dotze nominacions i s'ha emportat el premi a la millor pel·lícula. Quatre guardons ha rebut també "Una pistola en cada mano", que tenia un total de sis nominacions. "El bosc", d'Óscar Aibar, candidata a onze nominacions, només ha obtingut un Gaudí, mentre que "Fènix 11-23' i "[REC]3 Gènesi" s'han quedat sense premi.

Els premis Gaudí s'han celebrat aquesta nit a l'escenari del Barcelona Teatre Musical de la mà de l'humorista Andreu Buenafuente. El consolidat presentador ha fet una repassada del panorama polític del moment per introduir, amb l'humor àcid que caracteritza els seus monòlegs, la cinquena edició de la nit del cinema català. La moda més coneguda del país, com la que marquen Antonio Miró, Lydia Delgado o Mango, i la d'altres firmes emergents, com la dels barcelonins Juan Pedro López i Etxart & Panno, ha lluït en el vestuari dels convidats. Pel que fa a les cintes guanyadores, "Lo imposible", produïda per Telecinco Cinema i Apaches Entertainment, ha estat el film que més estatuetes s'ha emportat. La pel·lícula, que tracta sobre la tràgica història real d'una família que va patir en pròpia pell el tsunami del 2004 a Indonèsia, ha aconseguit els premis a millor director, per a J. A. Bayona, millor pel·lícula europea, millor muntatge, fotografia, so i maquillatge i perruqueria.

Buenafuente no en deixa passar ni una a l'hora de fer al·lusions

Des de les retallades fins a la ministra Ana Mato, sense oblidar la polèmica que van protagonitzar els Gaudí de l'any passat. Buenafuente no n'ha perdonat una, i això que n'hi ha a grapats: el matrimoni Mas-Junquras, el viatge del rei a Bostwana, el "cas Bárcenas", el procés sobiranista de Catalunya, la màfia russa de Lloret o fins i tot l'anunci de la campanya sobre reciclatge "Envàs, on vas?", han estat motius de mofa en el guió inicial del presentador, que ha donat, amb una introducció crítica i amb ritme, motius al públic per a les riallades. Poc abans de les deu de la nit, els Gaudí començaven amb la projecció d'un curtmetratge realitzat per l'Escola Superior de Cinema de Catalunya (ESCAC).

Joel Joan s'acomiada de la presidència


El president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, ha afirmat en el seu discurs que plega "després d'uns anys intensos inesborrables" per deixar pas a "una nova presidència a l'Acadèmia i a una nova Junta". Joel Joan, que ja havia anunciat que no repetiria com a president de l'Acadèmia, s'ha acomiadat "una mica menys ingenu" que quan hi va arribar, "però amb la convicció que és un projecte que va a favor de tothom i contra ningú, i que aquells que avui no en són partícips ho acabaran sent", ha augurat.

Montserrat Carulla: "Sóc actriu, catalana i independentista"

El Premi d'honor ha recaigut aquest any en Montserrat Carulla, en homenatge a tota una vida de professió i vocació. Aquest guardó, concedit per l'"extensa i prolífica carrera" de Carulla, coincideix amb la publicació de les memòries de l'actriu, una història pròxima, tendra i apassionant que porta per títol "El record és un pont al passat". Montserrat Carulla ha agraït el premi a tota la família del món del cinema que li ha donat el guardó, i per això ha dit que se sent ''afortunada'' i ho ha qualificat de ''meravellós''. També ha destacat tota la vida dedicada al món de la interpretació com a dona treballadora. En el seu discurs, Carulla s'ha declarat ''independentista'', però ha assegurat que el seu independentisme ''no va contra ningú''. Ha afegit que admira ''la cultura, la llengua del poble espanyol'' i que la vol com a ''amiga en llibertat''. Carulla també ha afegit que té ''un somni'', que és veure la seva terra ''justa socialment, pròspera culturalment i lliure nacionalment''. La veterana actriu ha rebut una gran ovació.

Sergi López demana als governants retallades en prevaricació

També l'actor Sergi López, que ha pujat a l'escenari convidat per Buenafuente, ha volgut sumar-se a la crítica política del presentador i a la reivindicació cultural. Així, i en francès, López s'ha adreçat al president del govern espanyol per demanar-li retallades en corrupció i prevaricació, i no haver de retallar "ni en sanitat, ni en educació, ni en cultura". L'actor vilanoví també ha reclamat als governants que facin marxa enrere en el 21% de l'IVA cultural.

Els trofeus dels premis Gaudí, que reconeixen les millors produccions cinematogràfiques catalanes de l'any, estan dissenyats per Montse Ribé i inspirats en les xemeneies de la Pedrera, de l'arquitecte Antoni Gaudí.

Totes les guanyadores

Les pel·lícules nominades

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut