Madrid

Llum verda a la reforma del Codi Penal que preveu la creació d'un nou delicte de finançament il·legal dels partits

El Consell de Ministres ha aprovat 40 iniciatives per lluitar contra la corrupció, un pla que inclou el delicte de finançament il·llegal dels partits i que regularà les despeses de representació. També prohibirà l'ús de targetes de crèdit en els ministeris.

RedaccióActualitzat
Amb el rerefons del "cas Bárcenas" i quan s'investiga si el PP va destruir els discos durs dels ordinadors utilitzats per l'extresorer del partit, el Consell de Ministres ha aprovat 40 mesures per lluitar contra la corrupció. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar en l'últim debat de política general el seu compromís amb aquest paquet normatiu. L'informe per a la regeneració democràtica, redactat per una comissió d'experts, inclou iniciatives que impliquen la modificació d'una desena de lleis.

D'entre les 40 mesures, destaca la creació del delicte de finançament il·legal dels partits que es recollirà en el Codi Penal. El govern vol negociar la seva definició amb els grups parlamentaris. A més, el pla també inclou propostes com la regulació de les despeses de representació per part dels càrrecs públics o la prohibició de l'ús de targetes de crèdit en els ministeris.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha explicat que l'objectiu d'aquest pla és donar una " resposta completa i actual" a determinats comportaments", tot i que és un pla "molt ampli" que "no respon a casos concrets", en al·lusió al "cas Bárcenas". "El que hem analitzat, ha indicat la portaveu, és com podem reforçar la legislació en cada cas" i ha subratllat que s'han aturat en especial en delictes com la prevaricació, el suborn i la malversació. "Cada un podria buscar alguna connexió", ha conclòs.

En el capítol relatiu a les reformes de tipus penal i processal, també figuren mesures com ampliar la prohibició de contractar amb les administracions públiques o l'agilització dels procediments judicials perquè no "s'eternitzin".

Compareixences anuals dels tresorers al Parlament

Per controlar millor els partits polítics s'ha regulat la figura dels responsables dels comptes dels partits o tresorers, que hauran de comparèixer anualment al Parlament. A més, les diferents formacions polítiques tindran l'obligació de trametre la comptabilitat al Tribunal de Comptes, i de publicar les subvencions o donacions que superin la quantia prevista per la llei.

Dins d'aquest capítol es proposa també que en els estatuts dels partits hi hagi un procediment taxat per a l'aprovació dels comptes, la fixació de directrius de contractació per part dels partits o la inscripció obligatòria en el registre de partits de les fundacions o entitats vinculades amb ells. En aquesta línia, el pla vol incrementar els mecanismes de control sobre aquestes fundacions i reforçar el Tribunal de Comptes perquè col·labori més àmpliament amb l'Agència Tributària.

A l'hora de rebre subvencions públiques, els partits tindran "els mateixos requisits" que qualsevol particular. Així, hauran d'estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social. També s'amplia la possibilitat de crear partits a ciutadans que no tinguin la nacionalitat espanyola.

"Aclarir" les funcions d'un càrrec públic

Sáenz de Santamaría ha assenyalat que el govern popular vol "aclarir" les funcions dels càrrecs públics, buscant la "transparència" i que "se sàpiga la veritat de quines són les seves obligacions i drets" .

En concret, la nova llei definirà quins càrrecs estan subjectes a la norma i apostarà perquè es coneguin "les retribucions" en les "quanties màximes" en cada pressupost.

Una de les principals novetats del pla anticorrupció és que la norma regularà les despeses de representació, cosa que ara es fa a través d'una ordre ministerial. Segons ha explicat Soraya Sáenz de Santamaría, aquestes despeses seran "exclusivament per als usos que fixi la llei, que són protocol i qüestions bàsiques de funcionament dels ministeris". Les despeses reembolsables, ha subratllat la portaveu, "seran sempre amb presentació de justificants" i "es prohibirà l'ús de les targetes de crèdit".

En aquest esforç per combatre la corrupció, l'Oficina de Conflicte d'Interessos tindrà més control sobre els càrrecs públics, de manera que la presentació de les declaracions de béns que es fan al començament del mandat "serveixin per a alguna cosa més que per a la seva publicació", segons ha indicat la vicepresidenta. Amb aquesta finalitat, l'organisme analitzarà l'evolució patrimonial dels alts càrrecs quan aquests cessin. També ampliarà la seva col·laboració amb l'Agència Tributària.

De la mateixa manera, un major nombre d'alts càrrecs veuran controlades les seves activitats econòmiques de manera que si es produeix un "moviment cridaner" en un compte d'una persona amb responsabilitat pública, es comunicarà a l'oficina de bloqueig. "Amb això ens col·loquem a l'avantguarda del que s'està fent en altres organismes internacionals en aquesta matèria", ha ressaltat la portaveu de l'executiu popular.


 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut