Barcelona

Lluís Salvadó: "L'estat català necessitaria almenys 50.000 milions per sobreviure"

El secretari d'Hisenda avança que s'han presentat 4.800 persones per cobrir les 300 noves places a l'Agència Tributària catalana

RedaccióActualitzat

La Generalitat necessitaria uns 50.000 milions per seguir funcionant, un cop es declarés la independència i durant l'etapa de transició, segons el càlcul que ha fet a "El Matí de Catalunya Ràdio" el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. Es tracta dels diners amb els quals ja funciona la Generalitat i que necessitaria per continuar endavant.

Ara bé, el secretari d'Hisenda ha admès que l'Agència Tributària catalana actualment només n'ingressa directament 1.200; és a dir, que estan al marge del sistema de finançament. La resta hauria de venir del sector públic, dels impostos que s'assumiran i del finançament als mercats.

Segons Salvadó hi ha dues prioritats: seguir reduint el dèficit, per guanyar credibilitat internacional,  enfortir la Hisenda catalana.

"L'important no és quant recaptem sinó com està la màquina de preparada per recaptar. La nostra administració tributària al setembre estarà preparada per ingressar qualsevol tribut. Estarà preparada per portar a terme la recaptació executiva de qualsevol tribut".

4.800 candidats per cobrir les 300 noves places a l'Agència Tributària catalana

Al setembre l'Agència Tributària catalana haurà doblat efectius amb prop de 800 treballadors, dels 5.000 que hauria de tenir un cop finalitzat el procés d'aquí a 2 anys. Salvadó ha avançat que s'han presentat 4.800 persones per cobrir les 300 places noves a l'Agència Tributària catalana, el termini per presentar-s'hi del qual va acabar diumenge passat.

Pel que fa als nous impostos, Salvadó ha assegurat que no s'està preparant cap tribut sobre la pastisseria industrial, tot i que no descarten crear-lo.

"Avui no estem preparant un impost sobre el brioix. Ho descartem en un futur? Dependrà. De què dependrà? Del Departament de Salut. És un impost que no depèn del sistema fiscal sinó que depèn del Departamanet de Salut, que si considera que és necessari ho farem".

El secretari d'Hisenda ha destacat que el ciutadà no haurà de triar entre tributar en una agència o en una altra.

D'altra banda, segons Salvadó, les declaracions del ministre d'Economia, Luís de Guindos, que va dir que la independència faria caure el PIB català entre un 25 i un 30%, no tenen cap sentit. 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut