L'exconseller Lluís Puig, el més d'abril passat, quan va participar en la inauguració de l'Any Pedrolo a Brussel·les
L'exconseller Lluís Puig, el més d'abril passat, quan va participar en la inauguració de l'Any Pedrolo a Brussel·les
Brussel·les

Lluís Puig denuncia que l'ambaixada espanyola l'ha vetat en un acte a Brussel·les

Puig, representant cultural de la Generalitat, havia d'inaugurar una exposició a la Universitat Lliure de Brussel·les

Actualitzat

Nou episodi de la controvertida actuació de la diplomàcia espanyola en relació amb el procés català. L'exconseller Lluís Puig ha denunciat aquesta tarda que l'ambaixada espanyola a Bèlgica ha maniobrat davant la Universitat Lliure de Brussel·les per impedir-li inaugurar una exposició en aquest recinte.

Puig, que actualment ocupa un alt càrrec d'assessor internacional al Departament de Cultura, no ha pogut assistir a l'obertura de la cinquena edició d'un projecte de connexió entre ciutats, impulsat per un arquitecte català i un de suís "Export BCN - Import WBA", que a l'abril ha d'arribar al Centre Arts Santa Mònica. Ara, la conselleria s'està qüestionant si portarà l'exposició a Barcelona l'any que ve, tal com estava previst.

Puig ha explicat al Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio, que el comissari de l'exposició els ha dit que la seva presència "podria ser motiu de provocar conflicte."

"Sembla ser que l'ambaixada espanyola ha estat pressionant perquè no puguem estar, parlar, saludar a la inauguració amb els arquitectes catalans. Com a representant del departament de Cultura de la Generalitat ens hem sentit una mica violents. No em sembla que siguin maneres."

"Fa cosa d'una setmana ens van començar a dir que no volien inaugurar, que no hi hagués parlaments. L'ambaixada espanyola sembla ser que hi aportava una ajuda de 3.000€ i es consideren amb dret a opinar de com ha de ser això."

L'exconseller ha recordat que fa uns mesos la diplomàcia espanyola ja va intentar aturar una inauguració que havia de fer en una universitat a Holanda. N'ha lamentat l'actitud de l'ambaixada espanyola, que malgrat el canvi de govern "no ha canviat les formes".

"Malgrat el canvi de govern no hi ha canvi de tarannà en les relacions diplomàtiques. No estan canviant res. acaben de tenir un conflicte amb els flamencs. Ara no sé si volen començar un conflicte nou amb els valons."

 

 

En una nota informativa feta pública aquesta tarda, es denuncia pressions de l'ambaixada espanyola als organitzadors, la Facultat d'Arquitectura de la Universitat Lliure de Brussel·les, concretament al degà Pablo Lhoas, i el Departament de Cultura de la Generalitat.

"Avui dijous 18 d'octubre, l'ambaixada espanyola a Bèlgica ha impedit que el representant oficial de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig Gordi, no pugui inaugurar l'exposició "Export BCN - Import WBA", organitzada per la Faculté d'Architecture La Cambre Horta - Université Libre de Bruxelles."

"L'exposició està organitzada per Wallonie Bruxelles Arquitecture (WBA) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya."

"En el marc de la crisi promoguda pel ministre espanyol Josep Borrell, l'ambaixada espanyola ha pressionat al degà de la facultat de la ULB, Pablo LHOAS, que s'ha vist obligat a suspendre la inauguració tal com estava prevista."

"El Departament de Cultura s'està qüestionant si portarà l'exposició a Barcelona la primavera de l'any vinent, tal com contemplava el projecte."

L'ambaixada d'Espanya a Bèlgica nega cap pressió i assegura que la decisió que no hi hagués parlaments a l'acte d'inauguració ha estat del degà de la Universitat.

 

Aquest incident arriba després d'una setmana en què s'ha retirat l'estatus diplomàtic al delegat de Flandes i s'ha destituït al cònsol honorari de Grècia a Barcelona.

El 18 d'abril, el govern espanyol ja va censurar la participació de l'exconseller Puig en la inauguració de l'Any Pedrolo a Brussel·les.

ARXIVAT A:
Procés catalàLluís Puig
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut