Lluís Prenafeta, aquest dimarts durant la declaració a l'Audiència Nacional pel cas Pretòria
Lluís Prenafeta, aquest dimarts durant la declaració a l'Audiència Nacional pel cas Pretòria

Prenafeta admet al cas Pretòria haver cobrat comissions "d'entre el 3% i el 4%"

La declaració de l'ex-home fort de Jordi Pujol arriba després de la confessió de Macià Alavedra que tots dos havien cobrat comissions

RedaccióActualitzat

En el judici pel cas Pretòria, avui a l'Audiència Nacional aquest dimarts ha arribat una de les declaracions més esperades: la de l'exsecretari de la Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta. Ja al principi de la declaració, Prenafeta ha admès haver cobrat comissions il·legals en operacions urbanístiques aconseguides entre ell, l'exconseller convergent Macià Alavedra i l'exdiputat socialista i principal acusat en el judici, Lluís Garcia.

Prenafeta ha explicat que tots tres van pactar un repartiment a parts iguals de les comissions que aconseguissin en les operacions que gestionessin. Aquestes comissions, ha dit, eren "d'entre un 3% i un 4%" que, ha afirmat, "era l'habitual al mercat". Prenafeta ha admès les comissions i també haver defraudat 14,9 milions d'euros. Ho ha fet dient "reconec els fets i els accepto tal com estan", en relació amb la seva participació en les anomenades Operació Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres, i Operació Badalona.

El pacte d'Alavedra amb la fiscalia

Aquesta declaració arriba setmanes després que Alavedra fes una confessió equivalent després d'haver pactat amb la fiscalia una rebaixa en la petició de pena. De la declaració d'aquest dimarts es dedueix que Prenafeta també ha pactat amb fiscalia.

Fins ara la fiscal atribuïa a Prenafeta dos delictes de tràfic d'influències i un de blanqueig de diners, pels quals demanava sis anys i sis mesos de presó i també una multa de 13,7 milions d'euros per a ell. Era la mateixa pena que demanava per Alavedra abans que pactés rebaixar-la.

Prenafeta nega la mediació de Mas en operacions corruptes

La fiscal Ana Cuenca ha fet posar unes quantes converses telefòniques protagonitzades per Prenafeta. En una d'aquestes converses, gravada el juny del 2009, Prenafeta parla amb el llavors cap de l'oposició al Parlament i ara expresident de la Generalitat, Artur Mas, sobre una cita amb un empresari de Terrassa, Isaac Lahuerta:

"Hi ha un senyor que vol esmorzar amb tu perquè vol facilitar coses, m'explico? El coneixes molt, no vull dir el nom per telèfon, però és un paio controvertit, de Terrassa. Digues quin dia et va bé per esmorzar en un lloc discret."

Segons ha explicat al judici Prenafeta, va ser "un esmorzar curt perquè el senyor Mas tenia pressa", i ha assegurat que no van tractar cap operació en concret, sinó que només va ser per establir contacte.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut