Barcelona

Lluís Llach, escollit president de la comissió d'estudi del procés constituent

El PP ha votat en contra del nou president, que relleva la desapareguda Muriel Casals

RedaccióActualitzat

Lluís Llach és el nou president de la comissió d'estudi del procés constituent, en substitució de la desapareguda Muriel Casals. La comissió s'ha reunit aquest dimarts per dissenyar el seu pla de treball i aprovar la presidència, que ha recaigut en el músic i diputat de Junts pel Sí. La reunió ha tingut lloc mentre el Tribunal Constitucional té pendent de decidir sobre la legalitat d'aquesta comissió i hores després que la mesa del Parlament n'ha ratificat la creació.

En assumir la responsabilitat, Llach ha recordat el tarannà de Casals, a la qual han recordat amb un aplaudiment.

"Vull pronunciar expressament unes primeres paraules en homenatge a l'anterior presidenta, la senyora Muriel Casals. M'hi obliguen el record del seu tarannà, la riquesa del seu caràcter i el mestratge de la seva condició humana. Només espero que l'exemple de les seves qualitat m'ajudi a trobar la millor manera de servir el funcionament i objectiu d'aquesta comissió."

A la comissió participen JxSí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot, que han donat suport a Llach, i el PP, que ha votat en contra de la presidència. El portaveu popular, Santi Rodríguez, ha explicat que són a la comissió per llançar crítiques al procés.

"No s'equivoquin: no som aquí per participar de la comissió. No participarem en l'elaboració d'un pla de treball d'una comissió que creiem que no hauria de tenir lloc. Som aquí per recordar-los que una part de la societat catalana no comparteix el que vostès volen fer en aquesta comissió".

El PSC i Ciutadans van decidir absentar-se de la comissió en protesta perquè diuen que serveix per dissenyar el camí cap a la independència.

D'entre els representants polítics, només el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha fet una referència a una hipotètica suspensió de la comissió per part del TC. Coscubiela ha advertit que ningú podrà impedir que es debati.

"Aquest debat, imprescindible per a la societat catalana, el farem sí o sí, en aquesta comissió o bé, com alguns vam construir la Constitució del 78, que es va fer. No és una qüestió amenaçadora o intimidatòria, però de les poques coses que no es pot prohibir a un poble és reflexionar, discutir i intentar posar-se d'acord sobre el seu futur."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut