Lluís Caelles responent a les preguntes del xat, al 3cat24
Lluís Caelles responent a les preguntes del xat, al 3cat24
Xat amb l'enviat especial de TV3 al Japó

Lluís Caelles: "Alguns mitjans occidentals van pinçar amb massa força les cordes més dramàtiques dels fets"

"Gràcies a vosaltres per obrir aquesta finestra als usuaris... Ja sé que semblarà un concurs de floretes... però m'ho he passat molt bé. Quan has viscut una experiència que consideres formativa, excitant i gratificant, està molt bé poder compartir-la amb la gent que en vol saber més detalls". Així s'ha acomiadat dels usuaris del 3cat24 l'enviat de TV3 al Japó, Lluís Caelles, convidat avui per conversar amb tots aquells lectors interessats a ampliar la informació sobre la catàstrofe viscuda al país nipó en els últims dies i també sobre l'experiència viscuda pel periodista, que s'ha mostrat satisfet i agraït als 55 participants d'aquesta tarda i a les 38 qüestions que li han plantejat durant més d'una hora i mitja.

Actualitzat
Entre les preguntes enviades, han destacat les referides a la seguretat davant el risc nuclear, al comportament del poble japonès durant la tragèdia i també a la manera d'informar per part dels mitjans occidentals i el govern japonès, de qui ha dit que "fins ara, no ha comès cap gran errada de comunicació ni ningú li pot retreure engany". "És cert que es van veure obligats a apujar el nivell de l'alarma nuclear de 4 a 5 (sobretot per la pressió de França) i que els primers dies havien de corregir constantment les seves previsions. Però jo els feia confiança quan era allà i ara els en faig encara". Pel que fa al comportament del cos diplomàtic espanyol, Caelles ha explicat que "es van limitar a dir-nos que no hi havia prevista cap evacuació de ciutadans amb passaport espanyol".

L'opinió del periodista sobre els mitjans occidentals, en general, és que "van pinçar amb massa força les cordes més dramàtiques dels fets. No dic que mentissin, però el sol fet de repetir i abundar en una història i la necessitat de contextualitzar, sovint coberta amb tertulians i especialistes a vegades no prou preparats, pugen la tensió informativa d'un fet.
La televisió japonesa ha estat més descriptiva que interpretativa, però crec que el temps els donarà la raó."

Aquests i molts altres temes han estat comentats per Lluís Caelles, que va viatjar al Japó, des del 14 al 21 de març per informar de la situació. En el seu pas per un país castigat per un terratrèmol, un tsunami i una central nuclear en risc d'explosió, el periodista va visitat Chiba, una població situada a 80 km al nord de Tòquio en direcció a la central nuclear de Fukushima, Osaka i el mateix Tòquio. En tots tres escenaris va poder comprovar els efectes de la catàstrofe i va conversar amb la població. Avui, al 3cat 24, ens ho ha explicat tot des de la finestra oberta a la participació.

Per llegir el xat sencer, fes-ho des d'aquí:




Anar al contingut