Anunci del referèndum a l'entrada del metro de Milà
Anunci del referèndum a l'entrada del metro de Milà
Itàlia

La Llombardia i el Vèneto voten per reclamar més autonomia a l'estat italià

RedaccióActualitzat

La Llombardia i el Vèneto, dues de les regions més pròsperes i riques situades al nord d'Itàlia, voten si volen més autonomia a Itàlia, en un referèndum consultiu que han celebrat. 

Si surt el "sí", aquests dos governs regionals hauran d'iniciar negociacions amb el govern italià amb la finalitat d'ampliar les quotes d'autogovern. Aquestes dues regions, representen el 34% del PIB italià. I econòmicament volen reduir el dèficit fiscal amb Roma, la diferència entre el que aporten i el que reben en serveis i inversions.

Entre les competències que reclamen també hi ha les que fan referència a educació, medi ambient i relacions internacionals i fiscals.

Els vora vuit milions de llombards censats estan cridats a decidir si volen que la Llombardia, "sobre la base de la seva especificitat i en el marc de la unitat nacional, emprengués les iniciatives institucionals necessàries per demanar a l'Estat noves formes i condicions particulars d'autonomia".

Per la seva banda, 3.725.000 venecians han de respondre a la pregunta: "Vol que a la regió del Vèneto li siguin atribuïdes noves formes i condicions particulars d'autonomia?"

Els col·legis han obert a les set del matí. A la Llombardia es vota , per primer cop a Itàlia, amb 24.000 tauletes electròniques. Al Vèneto, la votació es fa amb paperetes.

Les dues consultes no són vinculants i han estat convocades pels mateixos governadors regionals: Roberto Maroni, de la Llombardia, i Luca Zaia, del Vèneto. Tots dos són membres de la Lliga Nord.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut