Barcelona

Lleuger decreixement d'embarassos entre mares adolescents després de 15 anys

Per primera vegada des de principis dels anys noranta, el nombre d'embarassos entre adolescents ha deixat de créixer. Des de 1993, els embarassos en noies entre 14 i 17 anys havia anat augmentant fins a arribar a triplicar-se l'any 2007. Ara, la tendència és a una lleugera disminució, i els embarassos en adolescents representen 11 de cada 1.000. D'aquests, dues terceres parts, més de 7 de cada 1.000, acaben en interrupció voluntària de l'embaràs. Ara bé, les menors que decideixen tirar endavant l'embaràs necessiten molt de suport. Un CAP de Barcelona ha creat cursos específics per aquests casos que està obtenint bons resultats i esdevé pioner.

Actualitzat
En els últims anys, s'ha produït una lleugeríssima tendència a la baixa del nombre embarassos en adolescents; una taxa que no havia parat de créixer des de 1992, fins a arribar a triplicar-se l'any 2007. El primer cop que es va produir una inflexió va ser l'any 2008, i es va mantenir en el 2009, en què 12 de cada 1.000 embarassos eren d'adolescents entre 14 i 17 anys. D'aquests, pràcticament dos terços van acabar en avortament, 8 de cada 1.000. Ara, els embarassos en adolescents representen 11 de cada 1.000. Les causes d'aquesta tendència a la baixa s'atribueixen, en especial, a una millor informació i a la píndola del dia després.

Dels embarassos, dues terceres parts acaben en interrupció voluntària. Ara bé, hi ha un terç de les adolescents, un 52% de les quals són de nacionalitat estrangera, que decideixen tirar-lo endavant. Estan satisfetes, però reconeixen que de vegades han de viure situacions incòmodes. Com explica la Jessica Montsalve, de 16 anys "no et discriminen, et miren com 'aquesta de què va', i això molesta molt, et cohibeixen, i no mola".

Grups específics per a mares adolescents

Com donar suport a les adolescents que decideixen tirar endavant l'embaràs és el repte de molts centres d'atenció primària, tant per les mares com pels fills. Al CAP de Numància, a Barcelona, fan grups específics de prepart i seguiment en el postpart per a mares adolescents. Es tracta de l'únic centre de l'Institut Català de Salut de Barcelona, que controla el 80% dels caps de la ciutat, que ho fa. Aquesta atenció específica està donant molts bons resultats. I és que en aquests cursos els especialistes s'asseguren que les joves faran el curs complet, perquè se senten més a gust que amb futures mares de més de 30 anys. Segons explica la llevadora Anna Payeró, "abans les mares molt joves rarament assistien als cursos de prepart, i era més estrany que realment l'acabessin", perquè, segons afegeix, "la mitjana d'edat de les mares aquí és molt alta i les menors se sentien molt desplaçades".

Els cursos de postpart també ajuden les mares menors a compartir preocupacions i plans de futur. En aquest sentit, una altra de les participants en aquests cursos, Zaida Ciudad, de 19 anys, explica: "M'he proposat fer un grau superior. Volem estudiar amb el meu nòvio i treballar. Tenim per què fer-ho. Per ella", referint-se així a la seva filla.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut