Una reunió de la Mesa del Parlament amb els lletrats de la cambra (ACN)
Una reunió de la mesa del Parlament amb els lletrats de la cambra (ACN)

Lletrats del Parlament alerten que el 155 pot ser un "atac contra l'estat de dret"

L'informe assenyala que destituir el govern de la Generalitat "planteja seriosos dubtes sobre la seva adequació a l'ordre constitucional i estatutari vigent"

Actualitzat

Un informe de lletrats del Parlament afirma que les mesures previstes pel govern espanyol per aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució poden implicar un "atac contra l'estat de dret que suposaria vulnerar el principi de legalitat i de jerarquia normativa" si un reial decret preval sobre l'Estatut, que al seu torn forma part del bloc constitucional.

El text sosté que "les instruccions del govern no poden alterar" el que disposa l'Estatut perquè aquest concreta el contingut essencial del dret a l'autonomia. Així, i pel que fa a allò que afecta el Parlament, els lletrats veuen "factible" que els diputats puguin interposar recursos d'empara davant el TC en defensa del dret a exercir plenament els seus càrrecs públics com a representants del poble de Catalunya.

L'informe també constata que destituir el govern de la Generalitat "planteja seriosos dubtes sobre la seva adequació a l'ordre constitucional i estatutari vigent". Afegeix que la facultat de donar instruccions a totes les autoritats d'una autonomia "no pot implicar la seva destitució o cessament" perquè només el president del Consell Executiu té la suprema representació de la Generalitat i l'ordinària de l'Estat a Catalunya.

 

 

Informe Lletrats del Parlament sobre el 155 by Moderador Noticies Web on Scribd

 

El document també al·ludeix a dues de les mesures que preveu el Govern central: d'una banda, la que "pretén que el Parlament no pugui investir a cap president de la Generalitat durant el termini màxim de sis mesos" i, d'altra banda, la que "pretén impedir que el Parlament creu comissions d'investigació o fixi compareixences". Per als lletrats, totes dues mesures "eliminen els trets característics del sistema parlamentari de manera totalment irreconciliable amb la Constitució i l'Estatut".

L'informe és un encàrrec del secretari general del Parlament a diversos lletrats de la càmera sobre les conseqüències del 155 en el funcionament del Parlament i sobre possibles mesures d'impugnació. L'informe encara ha de passar per la junta de lletrats, per la qual cosa encara pot haver-hi algun canvi en el document.

ARXIVAT A:
Article 155
Anar al contingut