Lleida posa en marxa la recollida porta a porta a comerços i establiments que generen un important volum de residus

Lleida posa en marxa la recollida porta a porta a comerços i establiments que generen un important volum de residus

Lleida posa en marxa la recollida porta a porta a comerços i establiments que generen un important volum de residus

ACN Lleida.-L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa el sistema de recollida porta a porta per a establiments que generen volums importants de residus com és el cas de comerços, locals de restauració i edificis públics com ara hospitals i centres educatius. Un total de 168 establiments i locals considerats grans productors de residus són els primers en estrenar aquest dilluns el nou sistema de recollida, mentre la resta, fins a uns 280, ho faran progressivament en les pròximes setmanes. Aquests establiments, que disposen dels seus propis contenidors adaptats al tipus i al volum de deixalles que generen, ja no podran utilitzar els contenidors a peu de carrer sinó que hauran d'emmagatzemar els residus als seus locals fins que el servei de recollida els passi a buscar en els horaris establerts per a cada fracció. D'aquesta manera, estaran obligats a reciclar, ja que l'objectiu de la Paeria amb aquesta mesura és millorar 8 punts la recollida selectiva a la ciutat, que actualment se situa en el 26%, per sota de la mitjana catalana.

L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa aquest dilluns la recollida porta a porta per a establiments grans productors de residus, tot i que des de la Paeria es mostren flexibles perquè s'hi vagin incorporant fins a finals de desembre, sobretot bars i restaurants que havien demanat retardar-ho fins passat festes, segons ha explicat el tinent d'alcalde i regidor de Promoció i gestió de l'hàbitat urbà i rural i la sostenibilitat, Félix Larrosa, durant la visita a l'estrena del nou sistema de recollida en un restaurant de la Zona Alta. La primera fase de la recollida porta a porta a Lleida s'implementa inicialment en 168 establiments comercials, de restauració i equipaments públics, tot i que durant aquest mes també l'hauran d'anar implementant fins a uns 280 establiments de la ciutat considerats grans productors de residus. D'aquesta manera ja no podran utilitzar els contenidors ubicats a peu de carrer per llençar el paper, el vidre, els envasos o bé la matèria orgànica que generin i hauran de disposar els residus als contenidors per a les diferents fraccions dels respectius locals fins que el servei de recollida passi a buscar-los. En el cas de l'Eix Comercial, el porta a porta es deixa per una segona fase i el sistema no s'implantarà fins després del període de rebaixes, és a dir cap al febrer, segons ha explicat Larrosa. Finalment, la tercera fase serà la posada en marxa d'una zona pilot de porta a porta domiciliari en un districte de la ciutat cap a començaments de l'estiu, que podria ser al barri de Pardinyes, i en funció de quin sigui el resultat, la Paeria es platejarà estendre el porta a porta a la resta de barris de la capital del Segrià.El tinent d'alcalde ha destacat l'aposta "clara" de l'Ajuntament de Lleida per incrementar la recollida selectiva a través d'aquest sistema i ha remarcat que seran estrictes a l'hora de controlar i també de multar si no es compleix la normativa de reciclatge. Fins i tot està en marxa una modificació de l'ordenança per endurir les sancions. De fet, els contenidors estan identificats i incorporen un mecanisme que permet identificar què s'hi llença i supervisar si el productor ho fa correctament. A més, insisteix que amb aquest canvi de model "volem fer un salt no només pel que fa als indicadors de reciclatge sinó també en la millora de la imatge de la ciutat pel que fa a neteja, ordre i confort", ha dit. Larrosa ha remarcat que la implementació del porta a porta comercial permetrà la retirada d'alguns contenidors de recollida selectiva dels carrers de la ciutat, deixant així més espai públic a la ciutadania. El secretari general de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, ha assegurat que la majoria del sector de la restauració de la ciutat és favorable al porta a porta, tot i que ha reclamat que des de la Paeria "siguin sensibles" en la introducció del nou sistema de recollida de residus davant la dificultat d'algun establiment per ubicar un espai dins els seu local on ubicar els contenidors necessaris per fer la recollida selectiva. Xavier Blasco, del restaurant la Tagliatella, ha valorat positivament el nou sistema i ha explicat que la principal novetat que els suposarà a partir d'ara serà que utilitzaran els propis contenidors de l'establiment, fet que "garanteix que el que ja estaven fent de reciclar, arriba reciclat al camió, i poques diferències més". El responsable municipal ha recordat que una altra acció que ja ha endegat la Paeria per augmentar el reciclatge ha estat la implantació de 520 noves illes de contenidors de recollida selectiva -la instal·lació de les quals va finalitzar aquest diumenge-. A través d'aquesta mesura es vol incrementar dos punts més l'índex de recollida selectiva, per tant, l'objectiu és fer un salt de deu punts en un any, segons el tinent d'alcalde, cosa que situaria Lleida per sobre de les ciutats de més de 100.000 habitants a Catalunya.El tinent d'alcalde de la Paeria també ha puntualitzat que els grans productors també poden deixar la gestió dels residus que generen en mans de gestors privats, però en aquest cas la Paeria també controlarà que no utilitzin els contenidors públics del carrer, que estaran reservats només per a l'ús dels veïns. En aquest sentit, Larrosa ha explicat que una trentena d'establiments grans productors han optat, fins ara, per aquesta opció. Cens inicial d'uns 280 establimentsSegons l'Ajuntament de Lleida, un equip de treball ha visitat 2.320 establiments per valorar la producció de residus que fa i han establert un cens inicial d'uns 280 establiments grans productors dispersos per la ciutat i prop de 300 assimilables a l'Eix Comercial. Es considera gran productor tot aquell establiment que generi més de 40 l\/dia de matèria orgànica; més de 80 l\/dia de paper i cartró i d'envasos; i més de 50 l\/dia de vidre o de la fracció resta. En tot cas, s'han descartat establiments de menys de 150 metres quadrats (excepte bars i restaurants, que s'han valorat tots), magatzems i tallers i professionals independents.Pel que fa a la freqüència, l'orgànica es recollirà cada dia, el cartró sis dies a la setmana (excepte diumenge) i dos dies per setmana es recolliran la resta de fraccions (envasos, vidre i rebuig).