Lleida

Lleida inaugura el nou Museu Diocesà amb una mostra que inclou obres reclamades per Aragó

Les comarques de Lleida han viscut una jornada històrica amb la inauguració del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, les obres del qual han durat quatre anys. El nou edifici ocupa prop de 7.000 metres quadrats i ha costat 18 milions d'euros. S'hi exposaran un miler d'obres entre peces d'art sacre centenàries i relíquies arqueològiques del fons de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. L'exposició permanent comença a la prehistòria i acaba al segle XVII. El museu, però, no està exempt de polèmica, ja que s'hi exposen una vintena de peces que reclama Aragó. De fet, els alcaldes de la Franja no hi han assistit.

Actualitzat
El nou Museu de Lleida té dues plantes i s'ha construït al bell mig de la ciutat, a l'espai que antigament ocupaven la Llar de Sant Josep i un convent de carmelites. L'edifici fa de pont entre el centre històric de la ciutat i la part més moderna, al costat de la rambla d'Aragó.

L'arquitecte barceloní Joan Rodón ha tingut molt en compte l'enclavament a l'hora de dissenyar, no només un espai, sinó també un autèntic mirador, envoltat d'edificis nous i vells. Rodón també ha tingut en compte el clima extrem de Lleida en la construcció del Museu.

La polèmica amb Aragó

A l'interior, 974 peces formen part de l'exposició permanent. D'aquestes n'hi ha una vintena de les que reclama Aragó, com el frontal romànic de Sant Vicenç de Tresserra, una de les més valuoses. També entre les més valuoses hi ha una "Immaculada" de finals del segle XVI, procedent del monestir de Santa Maria de Sixena. Es tracta d'una pintura sobre fusta que les restauradores del museu han trigat tres anys a recuperar.

Precisament, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que ha estat a l'acte d'inauguració, ha remarcat la "legitimitat" de la col·lecció i ha mantingut que l'adquisició de les peces fa prop d'un segle per part del bisbe de Lleida va ser "un exemple de bones pràctiques" i que es va fer segons una directiva del papa Lleó XIII.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut